Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Det er kanskje ikke noen nyhet at vi mennesker har sansen for rettferdighet. Vi blir for eksempel temmelig mugne hvis vi oppdager at noen andre får bedre betalt for å gjøre den samme jobben som oss.
Men selv forskerne visste ikke at denne sansen for fair play ser ut til å være fysisk forankret i hjernen.
Da amerikanske og irske forskere nylig hjerneskannet en gjeng studenter, oppdaget de at belønningssentrene i hodet ikke bare reagerte sterkere da fattige forsøkspersoner fikk penger enn når rike vant.
Det ble i tillegg klart at dette også skjedde i hjernene til de rike.
- Nå vet vi at disse områdene ikke bare er selvsentrerte. De reagerer ikke utelukkende på belønninger man får som individ, men også på utsiktene til at andre individer skal få en belønning, sier John O’Doherty fra Califonia Institute of Technology (Caltech).
Skannet hjernene
Som vanlig var det studenter som måtte til pers da forskerne skulle finne ut mer om rettferdighetssansen.
O’Doherty og kollegaer fra Caltech og Trinity College i Dublin hanket inn 40 stykker som sa seg villige til å være med på en test mens de lå inne i en fMRI-maskin – en monsterduppeditt som registrerer aktiviteten i ulike hjerneområder.
Der inne ble studentene presentert for ulike forslag til pengetransaksjoner som kunne gjøres for dem selv og en medstudent som de var teamet opp med, ifølge ei pressemelding.
Hva tenkte deltageren for eksempel om at hun selv kunne få 50 dollar mens partneren fikk 20 dollar? Eller kanskje studenten selv bare skulle få 5 dollar, mens medstudenten stakk av med 50?
Likte best at fattige fikk
Mens den menneskelige prøvekaninen kontemplerte over de økonomiske utsiktene, fulgte forskerne med på hva hjernen drev med.
Men for virkelig å sette rettferdighetssansen på prøve, hadde forskerne gitt studentene et ulikt utgangspunkt i forsøket. Før det hele begynte fikk den ene deltageren i hvert par utdelt en sum på 50 dollar, mens den andre måtte starte tomhendt.
Og det hadde faktisk temmelig mye å si for hva som skjedde inne i knotten, konkluderer forskerne.
Hos deltagerne som startet på bar bakke, reagerte belønningsystemer i hjernen sterkest når de selv fikk mest penger. Reaksjonene uteble ikke overraskende når partneren fikk spenn.
Men hendelsene i hjernene til de rike var slett ikke like logiske.
- Folk som startet rike hadde en sterkere reaksjon på at andre mottok penger enn at de selv fikk, sier Colin Camerer fra Caltech i ei pressemelding.
- Med andre ord likte hjernene dere bedre at andre fikk penger enn at de selv fikk penger.
Annonse
Dermed kan det altså se ut til at menneskehjernen fra naturens side er forbløffende opptatt av rettferdighet, til tross for at selv deling til syvende og sist kan springe ut fra egeninteresse.
–
Men det kan vel være grunner til å feire den iboende menneskelige rettskaffenhet litt med måte.
Vi i forskning.no har nemlig hørt om flere eksempler der medlemmer av menneskeslekta gjerne grafser til seg mer enn sin andel av kransekaka, før de labber over lik for en fluktstol i sola.
Referanse:
E. Tricomi, A. Rangel, C. F. Camerer & J. P. O’Doherty, Neural evidence for inequality-averse social preferences, Nature, vol 463, 25 februar 2010, s 1089-1092.