Forsmådde menn kan bli farlige

I Asia og Nord-Afrika er jentebarn uønskede. Resultatet er et mannsoverskudd som gir en ny underklasse av seksuelt frustrerte menn. De kan bli aggressive og gi et mer voldelig samfunn, viser en britisk-kinesisk forskningsrapport.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I store deler av Asia og Nord-Afrika ønsker foreldrene helst å få et guttebarn. Jentefostre blir abortert vekk, eller dør etter fødselen på grunn av dårlig omsorg.

Resultatet er et overskudd av menn. Rapporten fra Therese Hesketh fra University College London og Zhu Wei Xing fra Zhejiang-universitetet i Kina viser at i løpet av de neste tjue årene kan overskuddet i deler av Kina og India bli opptil femten prosent.

Frustrert underklasse

Mannsoverskuddet fører til at kvinnene kan være kresne i valg av partner. Dermed blir det en underklasse av menn uten utdanning fra lave sosiale lag uten håp om sex med en kvinne, langt mindre å stifte familie.

Mange av dem kommer fra landsbygda. I disse kulturene er familien svært viktig. Mennene føler seg utestengt i dobbelt monn, og resultatet er aggresjon.

"Jentemangel kan gi økt status til kvinnene, mener forskerne."
"Jentemangel kan gi økt status til kvinnene, mener forskerne."

Trengt opp i et hjørne kan disse mennene la seg rekruttere til terrorisme og organisert kriminalitet. Det er derfor viktig å endre holdningene til jentefødsler i disse landene.

Makt til kvinnene

En uventet bivirkning av denne jentefiendtligheten er at kvinnene står sterkere. Hesketh og Zhu hevder at kvinnene kan utnytte at de har blitt verdifull mangelvare.

De kan stille betingelser for ekteskap, og heve sin egen status. På lengre sikt vil de få større innflytelse i ekteskapet. Nye liberale tanker vil lettere få innpass og føre til flere ønskede jentebarn.

Nye holdninger

Det kreves en positiv holdning til jentefødsler, advarer forskerne. Nye og strenge lover må hindre at jenter velges bort og forsømmes.

I noen land er holdningsendringen i gang. Sør-Korea fødes det alt flere jenter i forhold til gutter, og i Kina sier nå nesten like mange kvinner at de ønsker seg jente som gutt.

Dette vil trolig føre til at jentemangelen vil avta i løpet av de neste tjue til tretti årene.

Likevel er skaden allerede skjedd for de store kull av overskuddsmenn som alt finnes. Derfor kan de neste årene vise en økt voldelighet i disse samfunnene, mener forskerne Therese Hesketh og Zhu Wei Xing.

Powered by Labrador CMS