Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Både menn og kvinner blant Karo Batak-folk på den nordlige delen av denne øya rangerer kvinner med de største føttene som mest attraktive.
Kvinner med de minste føttene ble betraktet som minst tiltrekkende.
Vi mennesker er ikke kun forhåndsprogrammert gjennom det genetiske, med hensyn til hva vi synes er attraktivt hos det motsatte kjønn, påpeker ny studie.
Også lokale kulturer er med på å forme slike oppfatninger, viser funnene til antropologen Geoff Kushnick ved University of Washington.
- Kulturell og sosial påvirkning spiller en sterkere rolle for partnervalg enn det noen evolusjonspsykologer er villige til å erkjenne, mener han i en pressemelding.
Jordbruk og lite mediepåvirkning
Kushnick viste 159 voksne personer av begge kjønn fem tegninger av en barfot kvinne, med langt oppsatt hår og skjørt til midt på leggen.
Tegningene var identiske, bortsett fra forskjeller i fotstørrelse. Forskjellene var ikke enorme, men store nok til at de tydeligvis var merkbare.
Kushnick undret seg over hvorfor preferansen for små føtter ikke er universell.
Han har foretatt undersøkelser i en befolkningen som er lite påvirket av vestlige medier, og de lever i et tradisjonelt jordbrukssamfunn, fjernt fra den levestandard og hverdag som preger vestlige land.
Antropologen viser i en analyse at noe av forklaringen kan ligge nettopp i denne konteksten, i det landlige og i jordbruket som viktige elementer i disse menneskenes hverdag.
Samtidig peker han på at Karo-folk på øya er lite eksponert for vestlige medier, der små feminine føtter nettopp er en del av skjønnhetsidealet, på linje med plettfri hud, flat mage og timeglassfigur.
- Hvorfor like en kvinne med små føtter?
Mens vi sitter på kontor, hjemme eller på kafé med nettbrett, mobil og laptop, går arbeidet sin gang i risåkrene nord på Sumatra.
Her signaliserer store føtter produktivitet, for som Kushnick overhørte en lokal arbeidskar så treffende si:
- Hvorfor vil noen like en kvinne med små føtter? Hvordan ville hun ha jobbet i risåkeren?
Karo-folk på den nordlige del av Sumatra er forresten ikke de eneste som mener at større føtter er tiltrekkende.
Også folk i Kambodsja, Tanzania og på Papua Ny Guinea har i en tidligere studie uttrykt begeistring for kvinner med store føtter, ifølge pressemeldingen fra University of Washington.