Å trene i et slitent treningslokale fikk deltagerne til å kjenne seg bedre enn om de trente i et nytt og moderne lokale med topp utstyr. (Foto: vovan, Shutterstock, NTB scanpix)

Slitent treningssenter ga best resultater

Treningssentre kommer i alle utgaver. Men stadig flere ligger i fancy lokaler med store vinduer og mye speil på veggene.

Du vil bli sterkere og få bedre kondisjon. Framfor alt ønsker du å føle deg bra.

Enkelte tenker nok at for å oppnå dette, bør treningslokalene helst se fine ut.

En ny studie gjort av danske, svenske og britiske forskere viser heller det motsatte.

Moderne lokale og det beste av treningsapparater

Forskerne bak denne studien så riktig nok ikke på vanlige medlemmer på treningssentre. De studerte personer i alderen fra 35 år og oppover som alle hadde kneskader og behøvde opptrening. Disse ble delt inn i grupper.

En gruppe (42 personer) fikk trene i et moderne lokale med utsikt til naturen, mye lys utenfra og det beste av treningsapparater.

En annen gruppe (40 personer) ble sendt ned i et nakent kjellerlokale med klart preg av 1970-tallet.

Treningsdeltagerne visste ikke hensikten med studien. Forskerne var også nøye med annet hemmelighold, for ikke å påvirke verken seg selv eller noen av deltagerne.

Følte seg klart bedre

Etter åtte uker med trening ble begge gruppene som trente merkbart sterkere. De to gruppene hadde oppnådd like god framgang når forskerne målte muskelstyrke og kondisjon.

Men den ene gruppen følte seg klart bedre enn den andre. Deltagerne i denne gruppen opplevde også mindre smerter i knærne og mente selv at de hadde fått bedre funksjonsevne.

Uventet resultat

Resultatet ble ikke slik forskerne hadde ventet.

«Da vi avslørte hvem som hadde trent hvor, ble det klart at gruppen som hadde trent i det slitne kjellerlokalet fortalte om større framgang enn den andre gruppen. Dette var ikke det vi hadde ventet,» skriver professor Ewa M Roos ved Syddansk Universitet i en rapport fra eksperimentet.

Etter at resultatet av studien var blitt kjent, arrangerte forskerne en diskusjon mellom noen av deltagerne.

Mer fellesskapsfølelse i slitne omgivelser

I diskusjonen kom det fram at de som trente i det slitne kjellerlokalet, ikke så på dette som noe negativt. De følte seg tvert imot hjemme der. For noen minte det dem om den gamle gymsalen på skolen.

Denne gruppen kjente også mer fellesskapsfølelse. Treningen var noe de gikk sammen om. De var sammen om å nå et mål.

De som trente i det nye og moderne lokalet med det siste av treningsutstyr, kjente ikke på noen fellesskapsfølelse. De likte heller ikke de store speilene langs veggen i treningslokalet, hvor de kunne beskue sine egne overvektige og utrente kropper.

Rådet fra professor Ewa M. Roos til deg som vil begynne på et treningssenter, er å finne fram til et senter eller et lokale som kjennes riktig for deg. Det kan også være lurt å bli med i en gruppe hvor deltagerne har samme mål som deg.

Og treningslokalene må altså ikke være fancy.

Referanser:

LF. Sandal m.fl: «Room for improvement: a randomised controlled trial with nested qualitative interviews on space, place and treatment delivery»,British Journal of Sports Medicine, 2017.

The Conversation: «Fancy gyms aren’t always best – here’s why», mai 2018

Powered by Labrador CMS