En tyggegummi kan gjøre treningsøkten mer intens, i hvert fall ifølge en bitteliten japansk studie. (Foto: alenacepl, Shutterstock, NTB scanpix)

Japanske forskere fikk folk til å tygge tyggegummi mens de gikk

Resultatene viser at vi kan få økt effekt av trening hvis vi tygger tyggegummi samtidig som vi går. Særlig gikk middelaldrende og eldre menn raskere om de fikk en tyggis å adsprede seg med.

Tyggegummistudien er utført av Yuka Hamada og kolleger ved Waseda University, Graduate School of Sport Sciences i Tokyo, Japan.

En rekke studier har visstnok undersøkt effekten av å tygge tyggegummi mens man hviler, men ingen har tidligere fokusert spesielt på hvordan tyggingen påvirker kroppen mens man går, ifølge disse forskerne.

Og ifølge Hamada gikk tyggisgjengen raskere, noe som førte til økt puls og lengre tilbakelagt distanse. 

Riktignok er tyggisstudien en bitteliten studie, men Hamada presenterte den på en europeisk kongress for fedme (ECO) i Wien nylig. 

Bare 46 deltakere

Forskerne rekrutterte 46 menn og kvinner mellom 21 og 69 år som ble tilfeldig delt inn i to grupper. I det ene forsøket fikk deltakerne utdelt tyggegummi som de skulle tygge mens de gikk i et kvarter, etter først å ha hvilt i en time.

Den andre gruppen skulle gjøre det samme, uten å tygge tyggegummi.

De fikk bestemme selv hvor fort de ville gå, og distansen de tilbakela på de 15 minuttene ble regnet ut. Alle deltakerne fikk målt pulsen både mens de hvilte og gikk.

Pulsen og energibruken økte

Forskerne fant ut at pulsen var høyere i tyggegummigruppen under spasering.

Å tygge tyggegummi mens man går, påvirker en rekke fysiske og psykologiske funksjoner hod både kvinner og menn i ulike aldre, konkluderer forskerne. 

Så ble deltakerne delt inn etter alder og kjønn. Da viste det seg at menn over 40 med tyggis innabords, gikk raskere, tok flere skritt og tilbakela dermed en lengre rute enn de andre på samme tid. Pulsen økte også mer. 

Dermed kunne forskerne konkludere med at særlig godt voksne menn forbrente mer energi mens de gikk og tygde samtidig, enn andre.

For å kontrollere for at det kunne være smaksstoffene som distraherte deltakerne i slik grad at de ble overivrige, fikk deltakerne i gruppen som ikke fikk tyggis de samme smaksstoffene servert i pulverform før aksjon. 

Er menn så dårlige på multitasking?

Men er det en særlig god idé å pålegge menn å gjøre flere ting på en gang? Det er jo en utbredt oppfatning at kvinner er bedre til å multitaske enn menn, som å lage middag samtidig som de hjelper til med lekser og avtaler dugnaden. 

Dette har det også blitt forsket på, og svarene spriker. I 2013 konstruerte forskere ved Hertfordshire University i England en studie der kvinner og menn fikk tre ulike oppgaver som de skulle løse samtidig, samt at de kunne bli oppringt når som helst. 

Da konkluderte forskerne med at kvinner var overlegne i multitasking.

Men i 2012 viste et svensk eksperiment det motsatte. Da kvinner og menn skulle holde styr på fire ulike oppdrag samtidig, var menn i gjennomsnitt best. Kvinnene i studien hadde riktignok eggløsning.

Forskerne gjentok derfor den samme undersøkelsen med kvinner som hadde menstruasjon. Da ble forskjellene utlignet, og menn og kvinner var i gjennomsnitt like gode.

Studien, som ble publisert i Psychological Science, viste dessuten betydelige individuelle variasjoner på tvers av kjønn. 

Så, da tar vi vel en tyggis før neste treningsøkt?

Powered by Labrador CMS