Annonse

Bygger ovner i Himalaya

Avskoging er et stort problem i nordområdene i Pakistan. Et forskningsprosjektet tar sikte på å hjelpe den hardt prøvede befolkningen. Nå designes energieffektive ovner tilpasset lokale forhold.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) har siden 1997 arbeidet med problematikken gjennom forskning og samarbeid med lokale organisasjoner. Førsteamanuensis Ingrid Nyborg ved UMB er primus motor i prosjektet.

Forskningen gjøres i samarbeid med den pakistanske hjelpeorganisasjonen Aga Khan Rural Support Program (AKRSP). Med på laget har Nyborg en dansk murer som designer energieffektive ovner tilpasset lokale materialer og lommebøker.

Ved et besøk i Norge ble representanter fra AKRSP veldig interessert i forbrennings- og varmekonserveringsteknologien i de norske ovnene.

Import uaktuelt

Å importere ovner fra Norge var helt uaktuelt. Kim Pedersen, murer, idealist og eventyrer, ble interessert i prosjektet. Han ville gjerne være med til Pakistan for å lære bort norsk ovnsteknologi til lokale håndtverkere.

Kim Pedersen var i Pakistan for første gang i 2004. Inntrykkene var sterke.

"De gamle ovnene som ble brukt krevde mye ved, og var lite energieffektiv."

- I Kashmir-området lever de i en helt annen tidsalder. Jeg fikk sjokk da jeg så hva de fyrte med, og hvor enkle forholdene var. Det er tøffe forhold, og du blir slått av hvor sterke menneskene der er. Gjestfriheten og vennligheten de viste gjorde stort inntrykk på meg.

Forsker på sårbar skog

Ovnsprosjektet er en del av et større samarbeid mellom UMB og AKRSP som har pågått i nesten 10 år. Ingrid Nyborg er leder i forskningsprosjektet i området som blant annet ser på avskoging og energibruk i Nordområdene.

- Vi har sett på de miljømessige og sosiale konsekvensene av vedbruk. Ved er veldig dyrt for lokalbefolkningen og gjør et solid innhold i deres økonomi.

- Den fattige befolkningen i Nordområdene bruker det meste av inntekten sin på ved i vintermånedene. Hvis du ønsker å forske på forvaltning av skog må du dermed se på ulike hushold og hvordan de bruker energi, sier Nyborg.

Ny design tilpasset lokale forhold

På Kim Pedersens neste tur til Himalaya laget han fire ovnsmodeller i tett samarbeid med lokale ingeniører og steinarbeidere.

- Vi laget fire modeller som lokalbefolkningen i nordområdene kan produsere. De har verken energi eller maskinpark så vi måtte få til noe ut fra de enkle midlene de hadde. Vi klarte det med glans, og de var veldig interessert, sier han.

For den fattigste del av befolkningen var stålovnenene det beste alternativet på grunn av prisen. Mens for den rikere delen av befolkningen, som også forbruker mest ved fordi de har råd til det, er de dyrere klebersteinsovnene de mest energieffektive.

"Murer Kim Pedersen har laget en energieffektiv ovnsmodell tilpasset de lokale forholdene. Her er lokale håndtverkere i sving."

- Folk var veldig interessert i å lære. Og ryktet spredde seg. På min tredje tur til Pakistan kom smeder fra andre landsbyer for å lære den “nye” teknologien, sier den idealistiske dansken.

- Det har vært fantastisk å ha med Kim Pedersen i samarbeidet med AKRSP. Han er en kreativ person som lærer bort sine teknikker og klarer å tilpasse seg andre kulturer, sier Ingrid Nyborg fra UMB.

Jordskjelv i 2005

Jordskjelvet i Nord-Pakistan høsten 2005 satte det allerede hardt prøvede fjellfolket i en enda verre situasjon.

UMB, som lenge har hatt et nært samarbeid med flere institusjoner i Pakistan, lovet hjelp etter katastrofen.

- Vedressursene er blitt mindre etter jordskjelvet. Flere lokale organisasjoner i jordskjelvsområdet er interessert i å lære å lage disse ovnene, sier Nyborg.

- Nå ønsker vi å knytte flere forskere og studenter til arbeidet med avskoging, samt oppbygging av rurale levekår etter jordskjelvet, legger hun til.

Powered by Labrador CMS