Brasil oppretter verdens største tropiske nasjonalpark

Den brasilianske regjeringen annonserte på torsdag opprettelsen av Tumucumaque nasjonalpark som den største i verden.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den nye parken er større enn Belgia, og omtrent like stor som Sveits. Med opprettelsen går det totale arealet med strengt regulerte områder i skogområdene i Amazonas opp til 4,4 prosent av det totale skogområdet.

39 000 kvadratkilometer

Tumucumaqe ligger i staten Amapá, lengst nord i den østlige delen av brasiliansk Amazonas, og grenser mot Fransk Guinea og Surinam, like over ekvator. Parken har et skogareal på nesten 39 000 kvadratkilometer, eller 3,8 millioner hektar. Den skal gi streng beskyttelse for én prosent av den brasilianske delen av regnskogen i Amazonas.

Opprettelsen av nasjonalparken er støttet av miljøorganisasjonen WWF (World Wildlife Fund), som spytter i en million amerikanske dollar for å hjelpe den Brasilianske regjeringen med å innføre parken over de neste årene. Opprettelsen av nasjonalparken er del av en regjeringspakke med miljøtiltak annonsert av President Fernando Henrique Cardoso.

Gammelt løfte

Presidenten lovet i 1998 å beskytte minst ti prosent av regnskogen i Amazonas. På den tiden ville det si en tredobling av det allerede beskyttede arealet.

Hva det vil koste å få nasjonalparken til, er foreløpig ikke definert, men planen er at utgiftene skal dekkes i fellesskap av blant andre de brasilianske styresmaktene, Verdensbanken, GEF (Global Environmental Facility) og WWF.

Partnerskapet er et resultat av en allianse mellom WWF og Verdensbanken (Alliance for Forest Conservation and Sustainable Use), og skal også komme andre eksisterende og fremtidige beskyttede områder i Amazonas.

140 millioner til regnskog i Brasil?

Alliansen skal gjøre det mulig å gjennomføre programmet Amazon Region Protected Areas (ARPA), som er under sluttbehandling, og vil bli annonsert på det nært forestående miljøtoppmøtet i Johannesburg.

Her vil partnerne forplikte seg til å bidra med til sammen 140 millioner amerikanske dollar over de neste ti årene, for å finansiere nasjonalparker i Brasil, heter det i en pressemelding fra WWF-Brasil.

Den økonomiske støtten til Tumucumaqe skal hjelpe de brasilianske styresmaktene å avgrense området, forberede parkens forvaltning, innføre den grunnleggende infrastrukturen og skaffe nødvendig utstyr til nasjonalparken. Blant annet må det også ansettes mennesker som kan håndheve forbud om hogst, gruvedrift og snikskyting.

  verdens største tropiske nasjonalparker

Nasjonalpark - Land - Areal i km2

Tumucumaque - Brasil - 38,867
Salonga - Congo Republic - 36,560
Kaa-iya - Bolivia - 34,411
Parima-Tapirepec - Venezuela - 34,420
Canaima - Venezuela - 30,000
Gunung Lorentz - Indonesia - 25,050
Jaú - Brazil - 22,720
Pico da Neblina - Brasil - 22,000
Madidi - Bolivia - 18,957
Manu - Peru - 17,000

Kilde: Ibama (Brazilian environmental agency) og WWF

Steinen på toppen av fjellet

Landskapet i nasjonalparken er karakterisert av tett tropisk skog som enkelte steder brytes opp av bratte granittformasjoner. Dette forklarer navnet Tumucumaque, som hører til de lokale indianerstammenes språk, og betyr “steinen på toppen av fjellet”. Tumucumaque symboliserer kampen mellom åndene og de indianske prestene og heksedoktorene.

Området er praktisk talt ubebodd, og det er ingen bosetting av urbefolkning der. Parken er vanskelig tilgjengelig; lokale elver har stryk og fossefall som gjør navigasjon i parken vanskelig størstedelen av året, og det finnes ingen veier.

Uberørt

På grunn av denne isolasjonen er Tumucumaque en av de få primærskogene som er uforandret av mennesker. Vitenskaplige studier indikerer at området har et stort mangfold når det gjelder både landskap og arter. Tumucumaque er det første området som beskytter den unike økoregionen kalt “Guyana moist forest”. WWF har så langt identifisert 238 forskjellige økoregioner globalt sett som det er viktig å bevare.

- Dette er de mest spesielle stedene på planeten som vi virkelig, virkelig må ta vare på, sier Sandra Charity fra WWF til BBC.

Stort antall ukjente arter

Man tror faunaen i den nye nasjonalparken inkluderer et stort antall ukjente arter, som bare finnes i denne delen av verden - spesielt når det gjelder fisk og vannfugler. I skogen lever også mange primater og andre pattedyr, som dovendyr, jaguarer, ferskvannsskilpadder og ørner.

En parkdirektør vil bli ansatt, og det skal opprettes en base for operasjoner hvor den detaljerte overvåkningen av området vil foregå. Før parkens insfrastruktur og parkpersonell er på plass, vil besøkende være begrenset til forskere.

Les mer:

Pressemelding fra WWF-Brazil

"Dovendyr."
Powered by Labrador CMS