Annonse

Klimaproblem i skogene

Klimaendringene gjør at skogene i nord tar opp mindre klimagasser. - Høsten har blitt for varm i forhold til våren, konkluderer europeiske forskere.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Global Carbon Project

The Global Carbon Project ble stiftet i 2001, og jobber for å fremme og utveksle internasjonal klimaforskning. En målsetting er også å skape en felles forståelse og plattform i klimaforskningen.

The Global Carbon Project samarbeider med blant annet International Geosphere-Biosphere Programme (IGBP) og World Climate Research Programme (WCRP).

www.globalcarbonproject.org

 

Verdens skoger fungerer som en kjempemessig klimalunge. Trær og planter puster inn klimagassen CO2, og slipper ut oksygen.

Men nå har forskere påvist sviktende “lungefunksjon” i skogene på den nordlige halvkulen.

I takt med høyere temperatur, svekkes nemlig skogens CO2-regnskap, i følge studien som nettopp er publisert i tidsskriftet Nature.

- Dette vil gjøre det mye vanskeligere å stabilisere CO2-innholdet i atmosfæren i framtiden, advarer forskerne ved The Global Carbon Project.

Råtner raskere

Umiddelbart kan det høres rart ut at høyere temperatur fører til mindre opptak av CO2. I nord betyr varmere klima lenger vekstsesong, og det er jo nettopp gjennom veksten at klimagassen tas opp.


  
 

- Problemet er at det økte opptaket om i veksten om våren overgås av et større CO2-bidrag om høsten, skriver forskerne tilknyttet The Global Carbon Project.

For selv om planter og trær tar opp CO2 gjennom fotosyntesen når de vokser, går mye av klimagassen tilbake til atmosfæren når blader og annet organisk materialet råtner.

En stadig varmere høst betyr at forråtningen og nedbrytingen i naturen blir sterkere og varer lenger, noe som dermed øker CO2-bidraget.

Varmere høst

En viktig faktor i dette regnestykket mellom skogens opptak og utslipp av CO2, er den påviste forskjellen i temperaturøkning mellom vår og høst.

Høsttemperaturen på de nordlige breddegradene har de siste to tiårene steget med 1,1 grader. Samtidig har våren bare blitt 0,8 grader varmere, i følge studien.

- Hvis denne trenden fortsetter også framover, vil klimagassopptaket til økosystemene i nord svekkes ytterligere, kommenterer Dr. Shilong Piao, som har ledet studien.

KILDE:

Dr. Shilong Piao, Phlippe Ciais m.fl.. Global Carbon Project

Publisert: Nature, 3. januar 2008

Powered by Labrador CMS