Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Klisjeen om ”å se lysere på livet” får en dyster undertone i en ny forskningsrapport fra University of Portsmouth i England. Den viser hva som skjer når det antidepressive stoffet fluoksetin havner i kontakt med reker.
Fluoksetin er et medikament som brukes mot depresjon, og er bedre kjent som Prozac, Fontex eller Fluoxetin.
Det viste seg at dersom rekene fikk i seg dette stoffet, hadde de fem ganger så stor sjanse for å bevege seg mot lyset i stedet for fra det.
For reker er det naturlig å trekke ned i mørket, for å gjøre seg usynlige for rovdyr. I lyset vil de synes bedre, og derfor oftere bli snappet opp av fisk eller fugler.
Fra våre avfallsstoffer
Reker er en viktig næringskilde for mange arter i havet. Dersom flere reker dør som følge av en slik atferdsendring, kan det derfor ha svært store konsekvenser for balansen i økosystemet som en helhet.
Fluoksetin kommer ut i elver og hav som avfallstoffer fra vannet vi mennesker bruker. Dette er ikke noe nytt fenomen – blant annet finnes det store mengder koffein i slikt vann på grunn av kaffedrikking.
– Vi kan finne spor i havet etter mye av det vi mennesker konsumerer, sier biologen Alex Ford, som er ansvarlig for studien, i en pressemelding fra universitetet.
I Norge har bruken av antidepressive medisiner økt voldsomt de siste 20 årene. Fra rundt ti doser per 1000 innbyggere per døgn i 1990, økte forbruket til over 50 doser i 2008, viser tall fra Folkehelseinstituttet.
Det er derfor naturlig at man finner igjen en viss mengde av disse stoffene i avfallsvannet.
Øker serotonin i hjernen
Det er allerede kjent at en type parasitt kan påvirke rekers serotonin-nivå, en signalsubstans som blant annet regulerer humøret.
Fluoksetin påvirker serotonin-nivået i hjernen, og dermed ble forskerne nysgjerrige på om også avfallsstoffer fra våre medisiner kunne frembringe denne ”lykkefølelsen” hos rekene.
Forsøkene, som ble gjennomført i laboratorier, viste at rekene forandret atferd om de ble utsatt for samme mengde dop som man finner i avfallsvann som strømmer inn i elver og elvemunninger i England og Wales.
Fordi fluoksetinet vannes ut og blir mindre konsentrert når det havner i havet, skal det mye til for at stoffet påvirker reker som lever vilt.
Allikevel gir studien en indikasjon på at våre vaner kan påvirke økosystemene rundt oss på uante måter.
Annonse
Kilde:
Yasmin Guler, Alex T. Ford: Anti-depressants make amphipods see the light. Aquatic Toxicology, 2010. doi:10.1016/j.aquatox.2010.05.019 Se abstract