Annonse
Forsker John Chapman inspiserer et fartøy som har drevet med strømmen fra Japan til Long Beach i delstaten Washington. (Foto: Russ Lewis)

Hundrevis av arter haiket over Stillehavet etter tsunami

Blåskjell, krepsdyr og fisk er blant passasjerene som har raftet tusenvis av kilometer på skrap og skrot.

Publisert

Tsunamien som traff Japan i mars 2011 målte 38 meter på sitt høyeste. Med seg tilbake til Stillehavet tok den med seg enorme mengder skrap og skrot.

Millioner av vrakrester, fra små plastbiter til hele fiskeskøyter og brygger, ble skylt med ut i havstrømmene. Med seg på reisen tok de dyr og planter som levde langs kysten.

Nå har forskere sett nærmere på hvilke skapninger som ble med på den lange ferden.

289 arter

De kan fortelle at de fant 289 levende dyrearter som hadde haiket til steder som Hawaii, Alaska og California. Og ingen av disse har tidligere blitt observert seilende mellom kontinenter på denne måten, skriver de i tidsskriftet Science.

De første ankom Hawaii i 2012, men forskerne har fortsatt å samle helt fram til i fjor.

Om de nye artene vil klare å etablere seg på sine nye hjemsteder er avhengig av blant annet hvor mange individer som var med og om de finner et passende miljø.

Japanske blåskjell, rankeføttinger og sjøanemoner hang på denne bøya som dukket opp utenfor Oregon. (Foto: Nancy Treneman)

Fremmedfrykt

Foreløpig ser det ikke ut til at noen av immigrantene har klart å kolonisere verken Hawaii eller Nord-Amerika.

– Men slike etableringer er vanskelig å oppdage til å begynne med, skriver Steven L. Chown, også det i Science.

Han har ikke deltatt i denne studien selv, men skriver i en kommentar at han frykter at fremmede arter kan fortrenge dem som lever der fra før.

Uten sidestykke

Det er ikke noe nytt at organismer flyter fra et kontinent til et annet. I millioner av år har for eksempel flytende trestokker fraktet med seg turister til fremmede farvann.

Størrelsen og utstrekningen på vandringen etter tsunamien i 2011 er imidlertid uten sidestykke, ifølge Chown.

Referanser:

J.T. Carlton mfl: Tsunami-driven rafting: Transoceanic species dispersal and implications for marine biogeography. Science, september 2017, doi: 10.1126/science.aao1498. Sammendrag

S.L. Chown: Tsunami debris spells trouble. Science, september 2017, doi: 10.1126/science.aao5677. Sammendrag

Powered by Labrador CMS