Sjalusiens opphav

Menn er mest sjalu på sex, mens kvinner er mer opptatt av følelser. Dette har vi visst lenge, men forklaringen er fokus for stor debatt blant psykologer for tiden. Hvor kommer egentlig sjalusien fra?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

tallene

Her er resultatene fra den internasjonale undersøkelsen: Tallene under viser hvor stor prosentandel av menn/kvinner som mener at seksuelt utroskap er det verste.

Listen er laget slik at landene med minst forskjeller kommer først, og landene med størst forskjeller til slutt.

Romania: 37/30
Japan: 41/27
Østerrike: 22/10
Nederland:36/21
Russland: 61/40
Kina: 21/7
Tyskland: 29/12
Sverige: 62/37
Sør-Korea: 51/25
Storbritannina: 52/26
USA: 56/26
Brasil: 56/26
Gjennomsnitt: 49/25

Kilde: Gary Brase

Hva ville plaget deg mest: At partneren din var interessert i en annen og dannet en dyp følelsemessig tilknytning til vedkommende, eller at partneren din hadde heftig sex med denne personen?

Seksuelt utroskap eller følelsemessig utroskap?

Kjønnsforskjellen

I landene som er undersøkt så langt, rapporterer gjennomsnittlig halvparten av mennene at seksuelt utroskap er verre enn følelsemessig utroskap, mens bare 25 prosent av kvinnene sier det samme.

75 prosent av kvinnene mener altså at de vil bli mer såret over at partneren har følelser for en annen. Klassikeren er mannen som vil vite om rivalen var god i senga, og kona som vil vite om mannen elsker den andre kvinnen.

Psykologene er ikke enige om årsaken til dette - de diskuterer heftig om forskjellen kommer fra evolusjon eller fra kultur. En ny studie antyder at det evolusjonære perspektivet på sjalusiens opphav er det riktige.

Evolusjonsforklaringen

- Den opprinnelige forklaringen på denne forskjellen er det evolusjonære perspektivet. Menn har farskapsusikkerhet: De kan aldri være 100 prosent sikre på at barnet som partneren har født er deres genetisk sett. Tiden mellom unnfangelsen og fødselen skaper en mulighet for at noen andre kan være faren, forklarer psykolog Gary Brase ved Sunderland University i Storbritannia.

Menn bekymrer seg derfor mer enn kvinner for seksuelt utroskap. De risikerer å bruke årevis med tid, energi og ressurser på et barn som ikke fører genene deres videre til neste generasjon.

- Kvinner opplever ikke den samme usikkerheten - de vet selvfølgelig at barnet de føder er deres - men de har et annet problem: Nemlig å sørge for å holde på faren slik at han hjelper til med å ta seg av barnet hele veien, sier Brase til forskning.no.

Kvinner bekymrer seg derfor mer enn menn om følelsemessige saker - av frykt for at faren skal investere tid, energi og ressurser på et annet forhold.

 

Kulturforklaringen

- Andre psykologer fokuserer mer på den umiddelbare og personlige evalueringen menn og kvinner har en tendens å gjøre om det motsatte kjønn, sier Brase.

Kvinner tror at menn kan ha sex uten kjærlighet, men at de sannsynligvis har sex når de er forelsket. Menn trekker motsatte konklusjoner: De tror at kvinner kan være forelsket uten å ha sex, men dersom de har sex så er de sannsynligvis forelsket.

- Oppfatningen av hvilken type situasjon som representerer dobbelt opp med utroskap foreslås som en mer umiddelbar og bevisst årsak til forskjellen mellom kjønnene, sier Brase.

Fruktbarhetsraten som indikator

Forskjellen mellom kvinner og menn varierer ganske mye fra land til land. I Brasil er den stor: 54 prosent av brasilianske menn mener seksuelt utroskap er verst, mens bare 12 prosent av kvinnene mener det samme.

I Romania er forskjellen derimot liten: 37 prosent av mennene og 30 prosent av kvinnene mener seksuelt utroskap er verst.

I sin studie har Brase funnet ut at fruktbarhetsraten i et land er en indikator for forskjellen mellom kjønnene. En høy fruktbarhetsrate forutsier en stor forskjell mellom hvordan menn og kvinner reagerer på utroskap.

Missing link

- Dette stemmer bedre med det evolusjonære perspektivet, som fokuserer mer på reproduksjon. Den eksakte linken mellom fruktbarhetsrater og generelt sjalusimønster må vi imidlertid finne ut av, sier Brase.

- Jeg foretrekker forklaringer som kombinerer evolusjonære forklaringer med kulturelle faktorer eller miljøfaktorer, men det er mye fram og tilbake omkring hvor stor vekt man skal legge på evolusjon, og hvor mye man skal vektlegge miljøfaktorer, fortsetter han.

Brase tror tankene menn og kvinner gjør seg om det motsatte kjønn kan være en manifestasjon av kognitive mekanismer som har utviklet seg for å takle farskapsusikkerhet eller behovet for at mannen investerer tid, energi og ressurser på familien.

- Ikke fundamentalt forskjellige

- Vi hevder ikke at menn og kvinner er fundamentalt forskjellige. Ulikhetene mellom menn og kvinner er en gradsforskjell. Akkurat som enkelte mennesker er mer følsomme for sol og blir lettere solbrent, virker det som det ene kjønnet er mer følsomt overfor følelsemessig utroskap enn det andre, sier Brase.

Kinesiske menn og kvinner rapporterer om minst sjalusi overfor seksuelt utroskap. Bare 21 prosent av mennene og 7 prosent av kvinnene mener at dette er det verste.

Både russere og svensker er relativt bekymret for seksuelt utroskap: 62 prosent av svenske menn, og 37 prosent av svenske kvinner mener dette er det verste. Tilsvarende tall for Russland er 61 prosent av mennene og 40 prosent av kvinnene.

Like mye sjalusi

- Det er viktig å huske på at tidligere forskning har indikert at sjalusi - av alle typer - er nesten likt for menn og kvinner. Temaet her er hvilke hendelser som skaper mer sjalusi enn andre, sier Brase.

Han presenterte sine funnn på en konferanse for British Psychological Society, og to akademiske artikler er sendt inn til publisering.

Lenke:

Hjemmeside: Gary Brase

Powered by Labrador CMS