Enkelte gnagere har utviklet sædceller med kroker på hodet. Disse huker seg på hverandre og danner tog på opp til 100 sædceller, som kommer raskere frem enn individualistene.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Selv om sædceller ikke kan regnes som fullverdige individ, tar også de del i darwinistisk evolusjon.
Kampen for å overleve i denne sammenhengen, dreier seg om det store kappløpet for å nå først frem til egget.
Selv om spermier skytes ut i millioner av gangen, må som oftest hver og en av dem kjempe alene om å svømme fra konkurrentene.
En ny studie viser imidlertid at samarbeid kan gi fordeler også for spermier.
Bøyd som en ljå
I lange tider har biologer undret seg over den rare formen på sædcellene til enkelte gnagere.
Mens de fleste andre pattedyr har sædcellehoder med rund form, finnes det mange arter rotter og mus med spermiehoder som er bøyd som en ljå.
For rundt 10 år siden oppdaget forskere som studerte den europeiske skogmusa at krokene gjorde spermiene i stand til å hekte seg på hverandre i lange tog, og at disse spermtogene svømmer raskere enn enslige sædceller.
Konkurransen blant sædceller er spesielt stor hos promiskuøse rotter og mus, fordi sædcellene til en hann gjerne må konkurrere med spermiene fra en annen hann, i tillegg til svømmerne han opprinnelig ble skutt ut sammen med.
- Når presset fra konkurrerende hanner er høyt, vil individuelle spermier samarbeide med hverandre for å forsikre seg om at i det minste én av brødrene når frem til hunnens egg, sier Immler i en pressemelding.
Nå har evolusjonsbiologen Simone Immler ved Universitu of Sheffield i Storbritannia studert sædcellene til 37 forskjellige arter gnagere - inkludert brunrotta og husmusa.
Mer konkurranse = flere kroker
For de fleste artene gjelder regelen om at spermtoget kommer fortere frem. I tillegg viser deg seg at arter som har store testikler - og dermed større mengder sperm å skyte ut - har flere sædceller med skarpere kroker.
Forskerne tror dette kan henge sammen med at flere spermier betyr mer konkurranse om å nå først frem til egget.
Hver sædcelle har sin egen genetiske sammensetning, og de som kommer først frem til egget, gir sin overlegne krok videre til neste generasjon.