Annonse

- Sunn uten trening

- Med dagens treningspress er det lett å glemme at 30 minutters rask gange om dagen er nok for de fleste, mener to fysioterapeuter.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"En halvtimes tur med bikkja i rask gange gir like stor helseeffekt som en hard treningsøkt, ifølge Åse Bårdsen og Eline Thornquist. (Foto: www.colorbox)"

- Statlige instanser, medier og helsepersonell forteller oss at vi må trene mer for å holde oss friske. Det er ikke riktig for de fleste av oss.

Det skriver Åse Bårdsen og Eline Thornquist i en kronikk i det siste nummeret av Tidsskrift for den norske legeforening.

De er begge fysioterapeuter. Åse Bårdsen er universitetslektor ved Universitetet i Tromsø, og Thornquist er professor i fysioterapi ved Høgskolen i Bergen.

- Hovedproblemet i dag er at hverdagsaktivitetene er i ferd med å forsvinne, og at det bygges opp under en oppfatning om at vi sikrer oss god helse bare vi følger tradisjonelt anerkjente treningsprinsipper, skriver de i kronikken. 

Erstatter hverdagsaktivitet med hardtrening

Både Bårdsen og Thornquist har opplevd mange pasienter som bekymrer seg for at de trener for lite, når de i virkeligheten trener nok.

Alt tyder på at det er nok med 30 minutters rask gange for friske voksne mennesker daglig, for å holde de ulike helseparameterne i sjakk, mener de.

- Kanskje får man høyere oksygenopptak og blir fastere i fisken av å trene hardt og mye, men det bør ikke knyttes opp mot en tanke om å få bedre helse. Det kan helsepersonell bli flinkere til å skille mellom, sier Bårdsen til forskning.no.

Nasjonalt råd for ernæring sitt utkast til kost- og aktivitetsanbefalinger oppfordrer folk flest til å være i minst 30 minutters moderat aktivitet daglig - og det heter videre at mengden kan økes til en time eller mer etter hvert som kondisjonen blir bedre.

- Man kan få inntrykk av det aldri blir nok aktivitet, sier Bårdsen.

Hverdagsaktiviteter er i ferd med å forsvinne, men folk flest trenger ikke erstatte dem med hard, avansert trening, mener kronikkforfatterne. (Foto: www.colorbox.no)

- Verdsett hverdagsaktiviteten

Det er viktigere at folk flest prøver å holde på hverdagsaktiviteten, enn at de trener mye for å få en positiv helseeffekt, mener kronikkforfatterne.

- Hverdagsaktiviteten går ned Norge. Eksempler på det er at at vi gjør mindre arbeid på og i huset enn tidligere, vi går mindre i hverdagen, og har stillesittende arbeid, sier Bårdsen.

Omtrent 20 prosent av Norges befolkning når ikke målet om den anbefalte mengden fysisk aktivitet.

Mange av de inaktive oppgir smerter, stivhet og andre funksjonsproblemer som en årsak til at de sitter mye stille.

Bårdsen tror at mange overvurderer hva som skal til for å få en postiv helseeffekt i slike tilfeller. Hos disse er det ikke en gang sikkert at det er lurt å trene mest mulig, ifølge henne.

- I de tilfellene der folk har smerter og stivhet, er det ofte mye viktigere å strekke og puste godt, og løse opp med rytmisk gange, enn å drive med oppstramming og jogging, sier hun.

Føler seg utilstrekkelige

Det er vanlig å definere trening som en planlagt og strukturert fysisk aktivitet, som har som mål å bedre fysisk form.

Men hvis folk tror at fysisk aktivitet må ha denne rammen for at den skal gi helsegevinst, kan det gi en følelse av å være utilstrekkelig, mener Bårdsen.

I tillegg mener hun at et uheldig utfall av å være for fokusert på det å trene i seg selv, bidrar til at oppmerksomheten vendes innover mot kropp, utseende og prestasjon, og ikke mot den gode opplevelsen av å bruke kroppen.

- Å gjøre kropp og helse til sentrum for tilværelsen bør ikke være målet for helsepersonell - de bør heller oppfordre til aktivitet som gjør at vi glemmer oss selv, og engasjerer oss i omgivelsene, mener Bårdsen og Thornquist.

- Trening har så stort fokus på dosering, mens en aktivitet som å gå en tur i skogen fokuserer mer på opplevelser og variasjon, sier Bårdsen til forskning.no.

Powered by Labrador CMS