Folkemord for den tenkende offentlighet

Folkemord er temaet for en offentlig forelesningsrekke som arrangeres ved Universitetet i Oslo til høsten, i tilknytning til et nytt hovedfag. Professor Bernt Hagtvet står bak, og lover spennende forelesninger fra internasjonale forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Det er viktig for den norske offentligheten å bli utfordret på slike klassiske politiske temaer. Det er også viktig for et selvgodt land som det norske å bli minnet om denne undersiden av vestlig sivilisasjon, sier Hagtvet. Han er professor i statsvitenskap ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Internasjonale foredragsholdere

Folkemord og politisk massemord i det 20. århundre er tittelen på den offentlige forelesningsrekken som kommer i stand i forbindelse med et nytt hovedfag ved universitetet, på temaet folkemord. I disse dager finpusser Hagtvet listen over forelesere.

- Jeg har invitert eksperter fra hele verden til å forelese om ulike folkemord. Om nazistene, om Burundi, Kambodsja, Mexico, og om generelle teorier om folkemord, sier Hagtvet. Selv om han ikke vil avsløre noen, røper han at mange gode navn allerede står på listen. Men han håper på flere norske.

- Internasjonalt sett er dette et felt i veldig vekst, aktualisert av 1990-tallets erfaringer, forteller Hagtvet.

- Flere bør gjøre det samme

Professoren mener flere universitetsinstitutter og fagmiljøer bør lage tilsvarende forelesningsserier.

- Universitetet skal være en sydende gryte av idebrytning og vedvarende utfordringer. Vi må hele tiden drive på denne måten i forhold til norsk offentlighet, sier han.

Med støtte fra Holocaustsenteret og Kavlifondet skal dette være en bredt anlagt forelesningsrekke beregnet på allmennheten. Hagtvet regner med minst 5-6 forelesninger.

Lover høy standard

Han håper nysgjerrigheten vil bli pirret hos krigsveteraner, studenter og det han kaller dannede opplyste offentlighet.

- Og man får ikke kommer her og si at dette er popularisering. Det er ikke formidling heller, men universitetsforelesninger for den tenkende offentlighet. Dette blir forelesninger med internasjonal standard, så nå må norske studenter begynne å lese, slår han fast.

Forelesningene vil starte i slutten av august, og blir annonsert i dagspressen.

Powered by Labrador CMS