En som laster ned musikk ulovlig i all hemmelighet framstår som mer usympatisk om han samtidig uttrykker forakt for andre som gjør det. (Foto: Shutterstock/NTB scanpix)
Derfor hater vi hyklere
Hvorfor blir vi sinte når en som er mot ulovlig nedlasting av musikk, selv gjør det? Det er ikke fordi han bryter loven, mener forskere.
Den amerikanske evangeliske pastoren gikk hardt ut mot homofile. Så kom avsløringene: Homomotstanderen Ted Haggard hadde selv hatt sex med en mann. Det ble store presseoppslag. En ekte hykler setter sinnene i kok.
Det er ikke særlig sympatisk å fordømme andres handlinger og så gjøre det samme selv.
Er det derfor vi misliker hyklere så sterkt?
Ikke nødvendigvis, mener amerikanske forskere. De undersøkte hvordan folk reagerer på situasjoner med stort sprik mellom liv og lære.
452 amerikanere svarte på spørsmål i en undersøkelse på nett. Svarene deres tyder på at de ikke fordømmer alle typer hyklere. Bare dem som sniker seg til å gjøre noe galt.
Ærlige hyklere
Vi er nemlig troende til å tilgi dem som innrømmer sine synder. «De ærlige hyklerne», kaller forskerne dem.
I et fiktivt eksempel fikk deltakerne i studien lese om to venner som snakket sammen om å laste ned musikk ulovlig fra nett. «Becky» sier til «Amanda» at hun mener dette er moralsk forkastelig, men like etterpå gjør hun det selv. Det synes deltakerne er ille.
I det andre eksempelet innrømmer derimot Becky at hun av og til laster ned musikk ulovlig, selv om hun synes det er galt. Da tilgir deltakerne i studien Becky. De sidestiller henne med lovbrytere som ikke tar moralsk stilling.
Ikke ekte situasjoner
Forskerne tror dette viser at vi misliker å bli lurt. Ved å fordømme en handling sender personen et sterkt signal om at hun selv ikke vil gjøre den. Når hun så blir tatt på fersk gjerning, blir folk forbannet. Hykleri handler altså om mer enn manglende samsvar mellom ord og handling.
Mistanken til forskerne ble bekreftet i et annet eksperiment. Studien viste at de 451 deltakerne som ble spurt på nett, reagerte mer negativt på uærlig hykleri enn blank løgn.
Når Becky sier at hun ikke driver med ulovlig nedlasting av musikk, men så gjør det likevel, synes deltakerne at hun er ganske usympatisk.
Har Becky derimot sagt at hun synes det er galt å laste ned musikk ulovlig, uten å innrømme at hun selv gjør det, framstår hun som enda mer usympatisk når hun bryter med egne prinsipper.
Men studiene har bare brukt fiktive eksempler, ikke undersøkt reelle situasjoner. Det er dermed vanskelig å si i hvor stor grad disse holdningene gjelder i virkeligheten.
Referanse
Jillian J. Jordan m. fl: Why Do We Hate Hypocrites? Evidence for a Theory of False Signaling. Psychological Science, februar 2017. Doi: 10.1177/0956797616685771. Sammendrag.