Annonse
Mann med skjegg, svart skinnjakke og stor, grå veske med reim over brystet står ved disken i en kiosk. Han har ryggen til kameraet og snur seg mot oss. Han holder en liten, brun pakke med hvit pakkelapp limt oppå og smiler bredt mot fotografen.
Professor Martin Bizzarro henter en prøve fra en fjern asteroide i pakkeutleveringen på et supermarked i København.

Prøve verdt millioner fra en fjern asteroide endte her med Postnord

Etter å ha reist millioner av kilometer gjennom verdensrommet, havnet en prøve fra asteroiden Ryugu i hendene på Postnord. En forbløffet forsker måtte hente den dyrebare pakken på et hentested.

Publisert

En februardag i 2022 ventet professor Martin Bizzarro spent på kontoret sitt ved Københavns Universitet.

En helt eksepsjonell pakke var på vei: For første gang skulle en prøve hentet fra en fjern asteroide lande på dansk jord.

Den dyrebare prøven hadde blitt plukket opp av den japanske romfartsorganisasjonen på asteroiden Ryugu millioner av kilometer fra jorden. Oppdraget hadde vært i verdensrommet i seks år før asteroideprøven endelig landet på jorden. Og nå skulle Bizzarro og kollegene få en liten del av den dyrebare prøven.

– Alle på kontoret var veldig spente. Jeg forventet at det skulle komme en spesialtransport der noen gikk ut av en stor lastebil og kom og leverte pakken. I det minste forventet jeg noe spesielt, sier Bizzarro, som er førsteforfatter av en ny studie om de danske analysene av asteroideprøven. 

Professor: Postnord kom aldri

Sent på ettermiddagen hadde pakken med asteroidestøv ennå ikke dukket opp. Martin Bizzarro trippet rundt seg selv på kontoret da en melding fra Postnord tikket inn på mobiltelefonen hans.

– Beskjeden var at Postnord hadde forsøkt å levere pakken, men at jeg ikke var til stede på kontoret, så de kunne ikke levere den. I stedet måtte jeg hente den på Føtex dagen etter, sier professoren ved Center for Stjerne- og Planetdannelse på Københavns Universitet.

Føtex er en dansk supermarked-kjede.

– Selvfølgelig har Postnord aldri forsøkt å levere pakken. Jeg var på kontoret hele dagen fordi jeg ikke ville gå glipp av leveransen.

Bizzarro har gjort beregninger som viser at hans bitte lille andel av prøven – totalt 0,07 gram – fra asteroiden Ryugu har kostet minst fem millioner euro, når man tar utgangspunkt i hele oppdragets totalpris.

– Dette tilsvarer materiell for rundt 40 millioner danske kroner som har overnattet på Føtex, bemerker han.

En veldig uvanlig pakke

Forsker Rasmus Andreasen bekrefter at det er et ekstremt uvanlig prøvemateriale som endte sin reise fra verdensrommet i pakkeutleveringen til supermarkedet Føtex.

Normalt kan forskere bare få tak i materiale fra asteroider når småstein fra verdensrommet ved et uhell faller ned på jorden som meteoritter.

Det er ekstremt dyrt og komplisert å hente prøver ned til jorden fra asteroider. Totalt har det skjedd tre ganger i historien.

– Det er definitivt en veldig uvanlig pakke og en ganske morsom historie. Jeg tror at mange kan relatere seg til den, for nesten alle har på et tidspunkt vært frustrerte over Postnord. Og her er det litt ekstra morsomt fordi pakken inneholder noe helt uvanlig fra verdensrommet, sier Andreasen, som er forsker ved Institut for Geoscience ved Aarhus Universitet.

Svart-hvitt bilde der himmelen er svart og den ruglete, grå overflaten til Ryugu vises i høyre halvdel av bildet.
Asteroiden Ryugu er en stein på omtrent 900 meter som svever rundt i verdensrommet. En prøve fra den har blitt hentet til jorden, og en liten del er nå analysert i Danmark.

Postmedarbeider: «Yeah, right»

Dagen etter at Martin Bizzarro fikk tekstmeldingen fra Postnord, troppet han opp ved pakkeutleveringen på Føtex i København.

Han hadde tatt med seg en kollega til butikken for å dokumentere det spesielle øyeblikket da asteroideprøven ble overlevert.

– Det var jo et historisk øyeblikk. Det var første gang noensinne at en prøve hentet fra en asteroide ble levert til Danmark, så jeg ville dokumentere øyeblikket med bilder, sier Bizzarro.

– Jeg forklarte den unge ekspeditøren at vi tok bilder fordi pakken inneholdt prøver fra verdensrommet. Men han så rart på meg og sa «yeah, right» eller noe sånt, legger han til og ler.

Videnskab.dk har klart å finne ekspeditøren, og han husker fortsatt tydelig asteroideepisoden i 2022.

– Det er ikke hver dag et par engasjerte menn kommer inn og henter en asteroide. De var med god grunn stolte av det, så jeg ble også forklart hva de holdt på med, sier tidligere Føtex-ansatt Asger Jacobsen til Videnskab.dk.

Etter å ha hentet pakken, kjøpte Bizzarro og kollegaen champagne på Føtex, «fordi vi var der uansett». Forskerne samlet raskt en rekke kolleger fra Københavns Universitet for å feire at et lite stykke asteroide hadde landet hos dem.

– Det er helt fantastisk å få tak i slikt materiale, så vi hadde en feiring med champagne hjemme på laboratoriet, og alle måtte gå og se på prøven i mikroskopet, sier Bizzarro.

Slik ble prøven hentet i verdensrommet

Selve prøven ble samlet i to omganger på asteroiden Ryugu av det ubemannede japanske romfartøyet Hayabusa2.

Den første prøven ble samlet inn fra overflaten i februar 2019. Den andre ble samlet inn i en mer komplisert manøver der forskere prøvde å få tak i materiale fra det indre av en asteroide for første gang noensinne.

Derfor ble et prosjektil skutt ned mot Ryugus overflate i april 2019. Prosjektilet etterlot et lite krater på asteroidens overflate på rundt ti meter, og senere klarte Hayabusa2 å hente prøver fra krateret.

Gult, firkantet romfartøy med to grå, runde skiver på toppen et sett med tre paneler på hver side. Den har landet og står på ett bein på overflaten.
I seks år var et japansk oppdrag i verdensrommet for å hente fem gram støv fra en asteroide ned til jorden. En liten del av prøven havnet ved en feil på et dansk supermarked.

 Totalt tok Hayabusa2 rundt fem gram prøvemateriale med tilbake til jorden. Da romfartøyet nærmet seg jorden, ble prøvene sendt av gårde i en spesiell beholder som landet med fallskjerm i Australia i desember 2020. Selve romfartøyet Hayabusa2 skyndte seg videre ut i verdensrommet for å besøke en annen asteroide.

Hvorfor Postnord?

Prøven på fem gram fra asteroiden Ryugu ble deretter sendt til Japan og så videre til laboratorier rundt om i verden for å bli analysert.

Prøven som havnet i Danmark, veide totalt 73,51 milligram (0,07351 gram) og besto av materiale både fra asteroidens overflate og fra det kunstig skapte krateret på Ryugu.

– Prøven er jo veldig dyr og uvanlig. Hvorfor sendte dere den med Postnord?

– Det er ikke jeg som har stått for forsendelsen. Opprinnelig ble den sendt med et annet firma, men noen ganger samarbeider utenlandske selskaper med lokale posttjenester som Postnord, så jeg antar at det er slik det henger sammen, sier Martin Bizzarro.

Han forklarer at den dyrebare asteroideprøven også møtte andre reisevansker på planeten vår. Først gjorde koronarestriksjoner reisen fra landingsstedet i Australia til eierne i Japan vanskelig.

– Det var en veldig treg prosess å få prøven ut til forskere. Det var også komplisert fordi krigen i Ukraina av en eller annen grunn gjorde at Japan ikke kunne sende prøver direkte til Europa. Derfor måtte prøvene først sendes til en mellommann i USA og deretter videre til Europa, forklarer Bizzarro.

Svar fra Postnord:

Videnskab.dk har bedt Postnord om en kommentar til historien om asteroideprøven som havnet i pakkeleveringen i Føtex. Ifølge professor Martin Bizzarro ble pakken hentet i Føtex 24. februar 2022, men han har ikke lenger pakkenummeret. Postnord opplyser at de dessverre ikke kan undersøke hva som gikk galt med leveringen uten å ha pakkenummeret.

Ikke den eneste Ryugu-prøven i posten

– Noen vil kanskje synes det er uansvarlig å sende en dyr asteroideprøve i posten?

– Ja, men jeg må innrømme at jeg faktisk har fått en prøve til fra Ryugu i posten. Jeg ble spurt om jeg ville gjøre noen analyser av en spesiell partikkel fra Ryugu, og den ble også sendt med et privat firma og havnet faktisk i tollen, sier Bizzarro.

Han har ennå ikke publisert analysene sine av spesialpartikkelen fra Ryugu .

Bizzarro har nettopp kommet hjem fra Japan, hvor han har fått enda en liten del av Ryugu-prøven for å gjøre helt andre analyser av asteroidematerialet.

– Men denne gangen ba jeg dem om ikke å sende den i posten. Jeg ville hente prøven selv, for jeg skulle uansett til Japan, sier han.

Her kan du lese mer om hva Bizzarro og hans kolleger fant ut da de analyserte asteroideprøven.

Kilder:

«The Magnesium Isotope Composition of Samples Returned from Asteroid Ryugu», The Astrophysical Journal Letters, 2023, DOI 10.3847/2041-8213/ad09d9

© Videnskab.dk. Oversatt av Trine Andreassen for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS