De mørke flekkene på månen er store, størknede felt med lava. De kom etter heftige, geologiske prosesser for mer enn tre milliarder år siden.(Foto: Gregory H. Revera/CC BY-SA 3.0)
Kan det ha vært vulkaner på månen mye, mye senere enn antatt?
– Beautiful, beautiful. Magnificent desolation, utbrøt astronaut Buzz Aldrin da han satte beina sine på måneoverflaten i 1969.
Det kan oversettes som storslått ødelandskap. Og månen er stort sett svært øde, med kratre og store, grå sletter.
Det er massive vulkanutbrudd som har skapt de store, mørke slettene av basalt-stein på månen.
Dette var så intenst at månen kan ha hatt sin egen atmosfære av vulkanske gasser, ifølge denne studien fra 2017. Atmosfæren kan ha vært tykkere enn den vi finner på Mars.
Utbruddene begynte for 4,4 milliarder år siden. I nesten halvannen milliard år var det store, langvarige vulkanutbrudd.
Den endelige, store utbrudds-stoppen skjedde for rundt en milliard år siden, ifølge NASA.
Men kan det ha skjedd nærmere oss i tid?
Spor etter utbrudd i langt nyere tid
Noe må ha drevet disse vulkanene, og for flere milliarder år siden var månen fortsatt svært varm på innsiden. Varmen kan ha stammet fra radioaktive grunnstoffer inne i månen, som blant annet beskrives i denne studien fra 2006.
Men når sluttet egentlig innsiden av månen å bevege på seg? Kanskje de siste vulkanene spydde ut lava for relativt kort tid siden, i alle fall i geologisk tid.
Nye forskningsresultater hevder å ha funnet spor etter vulkanutbrudd for rundt 120 millioner år siden - men hvordan kan de se det?
Prøven stammer fra den kinesiske månelanderen Chang'e-5. Dette var et oppdrag som også sendte en prøve med månestein tilbake til jorden, totalt rundt 1,7 kilo.
I 2023 ble tilgangen til disse prøvene åpnet for internasjonale forskere, ifølge space.com.
Et av prosjektene beskrives i en ny forskningsartikkel i Science, hvor amerikanske og kinesiske forskere har lett etter mikroskopiske spor etter vulkantutbrudd.
Og de mener å ha funnet sånne spor. Mange tusen, ørsmå glassperler fulgte med i denne prøven fra Chang'e-5 oppdraget.
De aller, aller fleste av disse perlene er såkalt impact glass. Det er glass som dannes når en meteor treffer månen og noe støv på overflaten smelter i nedslaget, ifølge denne studien fra 2023.
Men noen få av perlene har en annen kjemisk signatur, noe som sannsynligvis betyr at de stammer fra vulkanske utbrudd. Ifølge forskerne er dette en kombinasjon av svovel-isotoper og kjemisk oppbygning av disse perlene.
Annonse
Det er vanskelig å skille disse forskjellige typene glass fra hverandre, ifølge forskerne.
Men basert på datering ved hjelp av små mengder radioaktive stoffer fanget i perlene, mener de altså at det skjedde et utbrudd på månen for 120 millioner år siden.
Dette er altså flere tusen millioner år etter at det virker som om vulkanene på månen sluttet å spy lava.
Dette er ikke første gang forskere har funnet spor av såkalt ung vulkanisme på månen. En NASA-undersøkelse fra 2014 mente at de fant mange spor etter vulkanisme på månen, via måne-satellitten LRO.
Nye felt, under 500 meter i diameter, ble fotografert og målt av satellitten. Flere geologiske spor tyder altså på at dette er relativt sett nye vulkanske felt.
Men det er mange usikkerheter her. Et av spørsmålene er hvorfor det skulle være aktive vulkaner på månen nå. Hvor kommer egentlig varmen fra?
Hvis det faktisk har vært vulkaner av nyere dato på månen, mener forskerne at det kanskje kan forklares med lommer av radioaktive grunnstoffer.
De kalles KREEP, et akronym som står for et utvalg forskjellige mineraler og grunnstoffer. Dette er blant annet radioaktivt kalium, thorium, uran og andre stoffer.
Kanskje små lommer med disse stoffene kan danne hotspots dypt nede i månen, varme nok til å smelte stein til magma, som også vil komme opp til overflaten.
Men det er ingen som vet akkurat hva som har skjedd her. Sannsynligvis vil mye ny kunnskap om månen komme på banen etter hvert som stadig flere oppdrag nærmer seg.