Det var det den vanlige kvinne og mann som ble brent

-Også i Norge ser vi at de brente heksene utgjør et tverrsnitt av befolkningen, sier Rune Blix Hagen ved Universitetet i Tromsø. Han er Norges ledende ekspert på hekseri.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Rune Blix Hagen er Norges fremste ekspert på hekseri. (Foto: Stein Høydalsvik)"

- Troll forekommer ofte i folkloren på Shetland og Orknøyene. Det er opplagt at dette skyldes den norske forbindelsen, ved at det var nordmenn som bosatte seg på disse øyene.

- Hva er likhetene og forskjellene mellom hekseriet i Skottland med omliggende øyer og resten av Europa?

- Hvis man tar dette med at folk skal ha hatt forbindelser med alver og feer, så er det ganske unikt for Storbritannia. Vi har noen få slike saker fra Norge, men ellers er det spesielt for sakene vi kjenner fra Skottland og England.

Et tverrsnitt av befolkningen

- Ellers er det skotske materialet konsistent med resten av Europa, ved at de tiltalte utgjør et tverrsnitt av befolkningen og at det er få fattigfolk, tiggere og omstreifere. I Finnmark, som hadde de fleste prosessene i Norge, endte helt vanlige fiskerkoner og kvinner gift med fremstående Bergensborgere på bålet. Slik var det også i Europa, sier Hagen. Som også mener det er store forskjeller:

- Jeg tror vi må si at det at de fleste helbrederne var menn er unikt, men lignende ting finnes i det samiske trolldomsmaterialet. Ellers er det mange norske saker der kvinner praktiserte såkalt “signeri” eller hvit magi, sier Hagen.

Det finnes flere tette forbindelser mellom norsk og skotsk heksehistorie enn trollhistorier fra Orknøyene. Særlig gjelder det i historien om Kong James VI, som på mange måter står som den fremste inspiratoren for de skotske hekseforfølgelsene gjennom sin bok Daemonologie. Boken kom til å fungere som programskrift og håndbok i hekseforfølgelser, og den var skrevet av en mann med makt til å sette sine ideer ut i livet.

Kong James i Oslo

Kong James giftet seg med den knapt 15 år gamle danske prinsesse Anna i Oslo i 1589. Bryllupet skulle egentlig funnet sted i Edinburgh, men måtte flyttes grunnet Djevelens makt. Da danskeprinsessens stolte skip med passende eskorte seilte ut fra København, tok det ikke lang tid før ting gikk galt.

Etter uhell med kanonene og et fryktelig uvær endte prinsesse Anna i Norge. I Skottland visste James godt hva som var problemet - i hans Daemonologie skriver han om hvordan Satan er “luftens baron” og kan skape forferdelige vinder.

James kunne fortelle mer. Senere samme høst skal det ha blitt holdt en heksesabbat i kirken i North Berwick like utenfor Edinburgh. 140 hekser og Satan sjøl stilte opp. Fra prekestolen kunne Satan fortelle at kong James var hans største fiende, og for å sikre at kongen ikke fikk barn som kunne overta hans embete var det viktig å sabotere turen over Nordsjøen. Og dette skulle nok norske og skotske hekser klare sammen.

Satans største fiende!

Så da kong James måtte ta turen over til Oslo for å redde sin jomfru i nød, var været ikke noe å skryte av. Men kongens fem skip klarte brasene, og bryllupet fant sted i Oslo samme vinter.

Dessuten kunne kongen ta æren for å ha avslørt en viktig konspirasjon mot ham der selveste Satan var drivkraften, og hvem vil vel ikke ha lyst til å smykke seg med så mektige fiender?

I antologien Fyrster i Tåkeland, som ble publisert rett før jul 2001, kan du lese mer om Kong James kamp mot hekseriet.

Powered by Labrador CMS