Annonse

Religiøse steder påvirker meningene

Synet av ei kirke kan få deg til å stemme mer konservativt, mener britiske og nederlandske forskere.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Basilica Saint Servatius i Maastricht, Nederland. (Foto: Berthold Werner/Wikimedia Commons)

Stadig flere undersøkelser viser at omgivelsene kan påvirke tankene og meningene våre.

En kopp varm drikke kan for eksempel forandre oppfatningen din av folk du møter og det å holde noe tungt kan få deg til å ta ting mer på alvor. En real håndvask fjerner ikke bare bakterier, men også moralske skrupler.

Og nå viser altså ny forskning at meningene dine kan forandre seg litt, alt etter hvilken bygning du står i nærheten av.

Tilfeldig forbipasserende oppga mer politisk konservative holdninger og mer negativitet overfor ikke-kristne når de ble stoppet utenfor en kirke, sammenlignet med de som ble spurt utenfor statlige bygg.

- Dette synliggjør spørsmålet om hvordan plasser kan påvirke holdninger. Vi bør gjøre en grundig vurdering av stedene hvor viktige beslutninger tas, sier psykolog Jordan LaBouff ifølge en pressemelding fra Baylor University.

Westminister Abbey og Parliament

Undersøkelsene, som nå er publisert i International Journal for the Psychology of Religion, fant sted i Maastricht og London.

Westminister Abbey i London (Foto: Ellocharlie/Wikimedia Commons)

Forbipasserende ble stoppet på gangveier foran Basilica Saint Servatius eller rådhuset i Maastricht, og foran Westminister Abbey eller Parliament i London. Her ble de bedt om å svare på et spørreskjema.

Forskerne unngikk å spørre mennesker som gikk ut eller inn av selve bygningene.

Resultatene viste altså en liten men tydelig forskjell på svarene. Og effekten kan faktisk ha en reell innvirkning, for eksempel i valg, mener forskerne.

Religiøse valglokaler

- I tette valgløp kan plassen der folk stemmer – en skole, en kirke, et statlig bygg – påvirke utfallet, sier Wade Rowatt, professor i psykologi og nevrovitenskap.

Mange steder er nettopp kirker og andre religiøse bygg blant de mest vanlige stemmelokalene, mener forskerne.

Slike bygg kan også brukes ved valg i Norge, forteller rådgiver i Kommunal- og Regionaldepartementet, Steinar Dalbakk.

- Det er opp til lokale valgmyndigheter å bestemme dette, sier han.

- Jeg kjenner til tilfeller hvor religiøse lokaler er brukt, men vi har ikke noen oversikt over i hvor stor utstrekning dette skjer. Det er uansett ikke i strid med loven.

Hvor mye man skal bekymre seg over de nye funnene, er så klart en annen sak.

Før vi begynner å tenke på mulige lovendringer for stemmelokaler, kan det nok være en ide å huske de andre forskningsprosjektene som viser hvordan omgivelsene påvirker oss.

Skal vi dømme etter dem, bør velgerne kanskje også få utdelt en kampestein på vei inn i valglokalet, så vi er sikre på at de tar oppgaven sin på alvor?

Referanse:

J. P. LaBouff, W. C. Rowatt, M. K. Johnson & C. Finkle, Differences in Attitudes Toward Outgroups in Religious and Nonreligious Contexts in a Multinational Sample: A Situational Context Priming Study, International Journal for the Psychology of Religion, vol 22, nr 1, 4. januar 2012.

Powered by Labrador CMS