- Jo oftere du vinner, jo mindre tar du ut

En studie av nettpoker viser at jo flere ganger du vinner, jo mindre penger ender du opp med.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Forskeren bak nettpokerstudien mener den forteller mye om hvordan mennesker håndterer risiko og usikkerhet. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto)"

Kyle Siller ved Cornell University har analysert 27 millioner pokerhender og funnet frem til at det å satse lite fører til flere seire, og at jo mer du spiller, jo større sjanse har du for at du nå og da går på en skikkelig smell.

I tillegg fant han at det å vinne mange runder fører til at du tar ut mindre av gevinsten.

Studien publiseres i det neste nummeret av tidsskriftet Journal of Gambling Studies.

Risiko og usikkerhet

Siler sier resultatet stemmer godt overens med observasjoner gjort i økonomi som viser at folk legger mer vekt på mange smågevinster enn på få store tap, selv om tapene utgjør mer i kroner og øre.

Forskeren brukte dataprogrammet PokerTracker til å følge og analysere no limit Texas hold’em-pokerrunder i tre ulike kategorier rangert etter innsats.

Denne pokerversjonen har relativt enkle regler, men også høy risiko da én runde kan føre til at spillere mister alle pengene sine.

Siler mener studien hans sier mye om hvordan mennesker håndterer risiko og usikkerhet.

- Å ta sjanser kan være profitabelt, spesielt i spill med høy innsats, men det gjør også at gevinstene varierer mer og er mindre sikre, sier han i en pressmelding.

- Du er din tøffeste motspiller

Siler konkluderer med at den tøffeste motspilleren for nettpokerspillere er dem selv.

- Det er fordi det er så utfordrende å optimalisere strategien og tankemønsteret sitt, både i selve kortspillet og i metaspillene rundt som handler om psykologi og rasjonalitet, avslutter han.

Ifølge en 2008-rapport om pengespill gjort av SINTEF Helse, på oppdrag fra Lotteritilsynet, har over 5 prosent av befolkningen spilt internettbaserte pengespill.

Rapporten kan du lese her. (PDF)

Menn spiller langt hyppigere enn kvinner, og nesten alle internettspillerne er under 45 år gamle. Personer med videregående skole som høyeste utdanningsnivå og de som er bosatt i byer er også overrepresentert på spillstatistikken.

Blant de med spilleproblemer oppga nesten 25 prosent at nettpoker var det viktigste spillet for dem, etterfulgt av oddsspill fra Norsk Tipping.

Referanse: 

Kyle Siler, Social and Psychological Challenges of Poker, Journal of Gambling Studies, i nettutgaven desember 2009

Powered by Labrador CMS