Gambler-studie trukket tilbake

En studie gjort av forskere ved Universitetet i Bergen er trukket tilbake etter feil bruk av datamateriale.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"En norsk studie om likheter mellom gamblere og fallskjermhopping er nå trukket tilbake. Resultatene er imidlertid fortsatt gyldige, sier forskeren." (Foto: Colourbox)

forskning.no skrev om studien, som handler om likheter mellom gamblere og folk som hopper i fallskjerm, da den kom i 2011.

Nå viser det seg at en forsker som ikke har deltatt på studien mener forfatterne ikke hadde rett til å bruke hans datamaterialet, som originalt var inkludert.

Den er derfor nå trukket tilbake av tidsskriftet Scandinavian Journal of Psychology, som publiserte den.

Uenighet om tillatelse

Studien ble i sin tid gjennomført av Helga Myrseth, førsteamanuensis ved Institutt for pedagogikk ved Universitetet i Bergen, og tre av hennes studenter.

Den viste blant annet at gamblere med fordel kan gå over til andre risikoaktiviteter for å få fylt behovet for ”rushet” spillingen gir – men uten risikoen for å gå konkurs.

Det skjer stadig at studier trekkes tilbake, for eksempel hvis det har vært juks med resultatene, hvis resultatene har vært publisert før eller hvis noen har regnet feil slik at konlusjonen har blitt gal.

I denne saken er det imidlertid to forskere, Myrseth og førsteamanuensis Helge Molde ved Institutt for klinisk psykologi i Bergen, som har røket uenige om Myrseth hadde lov til å bruke Moldes datamateriale.

– Det var en uenighet mellom meg og Helge Molde om tillatelsen til å bruke en del av dataene som ble brukt i artikkelen, sier Myrseth.

– Jeg trodde jeg hadde tillatelse til å bruke dataene, men mens vi drev med ferdigstillingen av artikkelen ble det klart at Molde ikke var enig.

Ny versjon, redusert datasett

Myrseth sier imidlertid at dataene striden står om, ikke er avgjørende for resultatene og konklusjonen i artikkelen, og at en ny versjon av studien nå er tilgjengelig på tidsskriftets hjemmesider. Der er de bestridte dataene tatt ut.

I den originale artikkelen bestod forsøksdeltagerne av 93 fallskjermhoppere, 90 gamblere og 66 kontrollpersoner. I den nye artikkelen er antallet gamblere redusert til 29.

Det var imidlertid ingenting galt med de resterende 61 gamblerne, sier Myrseth.

– De dataene kunne fint brukes i denne artikkelen, det var ikke det, men i stedet for å gå inn i en lang konflikt var det enklere og lettere å ta ut dataene det var uenighet om. Resultatet vårt står godt allikevel, sier hun.

Helge Molde vil ikke kommentere nærmere hvorfor dataene ikke kunne brukes.

– Jeg har ingenting å tilføye ut over det som står i beskjeden på den tilbaketrukne studien på nettet, sier Molde til forskning.no.

Les mer:

Den originale artikkelen, med varselet om tilbaketrekning av studien

En ny versjon av studien, uten de bestridte dataene, finnes her

Powered by Labrador CMS