Mindre tall til venstre

Det er ikke likegyldig hvordan du står når du skal gjette høyden på Eiffeltårnet. Lener du deg til venstre, tror du tårnet er lavere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Det kan høres ut som det reneste skrulliball. Men en av teoriene innenfor psykologien sier faktisk at vi mennesker ser for oss størrelser som rekker av tall, med de små tallene til venstre og de store til høyre.

Mange studier viser at folk har en tendens til å assosiere venstre hånd og synsfelt med små tall og høyre side med store. Det fikk Anita Eerland og kollegaene ved Erasmus University Rotterdam til å stille følgende spørsmål:

Er det da slik at det å lene seg til den ene eller andre sida vil påvirke oppfatningen din av størrelser?

Etter at et utvalg høyrehendte studenter er blitt bikket bitte litt mot høyre og venstre mens de gjettet på mål og tall, er konklusjonen som følger:

Ja.

Når helningen gikk mot venstre ble for eksempel Eiffeltårnet gjennomsnittlig 12 meter lavere enn gjetningene fra høyrelent eller midtstilt posisjon.

Trodde de stod rett

Forskerne brukte et Wii Balance Board til å tulle med deltagerens plassering av kroppen. Dette brettet ser ut som en badevekt og brukes vanligvis til dataspill.

Men siden det også gir nøyaktige mål for hvordan kroppsvekta er fordelt på høyre og venstre bein, var duppedingsen perfekt for forsøket.

Mens de svarte på 39 spørsmål hadde deltagerne hele tida som oppgave å holde kroppen midtstilt. De kunne korrigere stillinga ved å følge med på sin egen plassering i forhold til et trådkryss på en skjerm.

Det studentene ikke visste, var at forskerne manipulerte systemet ørlite granne.

Tippet på tall

I virkeligheten foregikk en tredel av forsøket bitte litt lent mot høyre, en tredel ørlite mot venstre og en tredel midt på. I alle delene måtte studentene gjette på ulike størrelser.

Det kunne for eksempel dreie seg om høyden på bygninger eller befolkningen i en by, eller lavere tall som hvor mange Michael Jackson-låter som hadde toppet musikklistene i Nederland eller hvor mange barnebarn Dronning Beatrix har.

Etterpå måtte deltagerne svare på kontrollspørsmål som avslørte om hadde visst riktig svar på oppgavene på forhånd, og om de hadde merket de ørsmå endringene i kroppsplassering. Responsen var negativ på begge aspektene.

Effekten av kroppsstillinga lot seg derimot demonstrere.

Tall mer tilgjengelige

Resultatene viste at deltagerne ga lavere estimater når de ble bikket en smule mot venstre enn når de ble tippet mot høyre eller stod rett opp og ned. Det var derimot ingen merkbar forskjell på tallene mellom høyrehelning og rett posisjon.

- Kroppsstilling påvirker kvantitative vurderinger, konkluderer Eerland og kollegaene i Psychological Science.

- Oppsiktsvekkende nok påvirket vår manipulering av stillingen deltagernes beregninger selv om deltagerne var ikke var klar over sin virkelige stilling.

Antageligvis henter vi opp informasjon fra minnet for å gjøre gjetningene, spekulerer forskerne. Når vi skal tippe høyden på Eiffeltårnet sammenligner vi for eksempel med andre bygninger vi kjenner.

- Det å lene seg til venstre skulle gjøre mindre tall mer tilgjengelige enn store tall, og det å lene seg til høyre skulle gjøre store tall mer tilgjengelige enn små tall, skriver forskerne.

Dermed vet du altså hvilken vei du skal svaie når spiren ber om økning i ukelønna. Men pass på! Forskerne utelukker slett ikke at sammenhengen er stikk motsatt for keivhendte.

 

Referanse:

A. Eerland, T. M. Guadalupe & R. A. Zwaan, Leaning to the Left Makes the Eiffel Tower Seem Smaller Posture-Modulated Estimation, Psychological Science, desember 2011, vol 22, nr 12, s 1511-1514.
 

Powered by Labrador CMS