Derfor føles hjemveien alltid kortere

Har du lagt merke til det? Selv om turen frem og tilbake har nøyaktig samme lengde, virker hjemturen alltid kortere. Nå mener forskere at de skjønner hvorfor.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Turen hjem fra Gran Canaria virker kortere fordi fornemmelsen av hvor lang tid den burde vare, er blitt påvirket av reisen ned. (Foto: Colourbox)

Du har tatt en rask sykkeltur til en avtale i nærheten. Du har ikke vært det før, men du har en idé om hvor lang tid turen vil ta.

Det ender selvfølgelig med å ta lengre tid – men til gjengjeld føles hjemturen mye kortere.

Ulogisk? Ja kanskje, men nå har syndromet fått et navn: Hjemreiseeffekten, som på engelsk blir The return trip effect.

Utreisen virket syv minutter lengre

En forskergruppe har intervjuet 350 mennesker i forskjellige aldersgrupper mens forsøkspersonene var på vei til en avtale med buss eller sykkel.

Selv om turene var nøyaktig samme lengde, følte de aller fleste deltakerne at hjemturen tok kortere tid.

En gruppe studenter på sykkel rapporterte for eksempel at turen ut tok gjennomsnittlig 44 minutter, mens de mente at hjemturen varte 37 minutter. I virkeligheten varte begge turer 35 minutter.

Sammenlagt fant forskerne ut at folk opplever hjemreisen mellom 17 og 22 prosent kortere.

Optimisme skaper effekten

Forskerne fant fram til at Hjemreiseeffekten ikke skyldtes bedre kjennskap til ruten på vei hjem. Den skyldtes snarere at folk til å begynne med hadde forventet at turen ut skulle være kortere enn den var.

Når de måtte konstatere at turen tok lenger tid enn forventet, ble fornemmelsen av turens lengde helt ødelagt.

Fordi utreisen hadde virket lengre enn forventet, forventet de at turen hjem skulle være lengre enn den var – og det fikk hjemreisen til å virke kortere.

– Folk ser ut til å være svært optimistiske når det gjelder lengden på utreisen, sier Niels van de Ven, professor i psykologi ved Universitetet i Tilburg i Nederland. Han er en av forskerne bak undersøkelsen.

Gjelder ikke for pendlere

De fleste deltakerne i forsøket trodde effekten skyldtes at man kjenner ruten bedre. Det tror imidlertid ikke forskerne.

Effekten forsvant hos de som kjente ruten godt – de kjente turens varighet.

Undersøkelsen er publisert i tidsskriftet Psychonomic Bulletin & Review.

Referanser

Van de Ven N, van Rijswijk L and Roy MM (2011) The return trip effect: Why the return trip often seems to take less time. Psychonomic Bulletin # Review. DOI 10.3758/s13423-011-0150-5

___________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygård for forskning.no

Powered by Labrador CMS