Ingenting er så avgjørende for utroskap som makt – og kvinner er akkurat like utro som menn. Slik konkluderer en ny nederlandsk studie, som overrasker dansk forsker.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Listen med eksempler på mektige menn med litt for løse glidelåser er nærmest uendelig. Vi nevner i fleng:
Kong Carl Gustaf, Tiger Woods, Brad Pitt, David Letterman, Donald Trump, Bill Clinton, Silvio Berlusconi og nå sist Arnold Schwarzenegger og direktøren for Det internasjonale pengefondet, Dominique Strauss-Kahn.
Menn i mektige stillinger er selvfølgelig mer i medienes søkelys, men det virker unektelig som om de har en særlig svakhet for å reise flagget på fremmed territorium, spre sæden deres på naboens mark eller hva man velger å kalle det velkjente, internasjonale fenomenet: utroskap.
I en ny undersøkelse som blir offentliggjort i neste utgave av det ledende psykologiske tidsskriftet Psychological Science, ville nederlandske forskere finne ut om makt og utroskap virkelig er uløselig forbundet. Og gjett en gang: Konklusjonen er klar. Ingen er mer utro – eller mer tent på tanken om å gjøre det i fremtiden – enn folk i de mest mektige posisjonene.
Årsaken er ifølge forskerne at makt gir en følelse av selvtillit, som blant annet blir utnyttet overfor potensielle partnere.
Mektige kvinner er like utro som menn
Mer overraskende er det kanskje at forskerne fra Universitetet i Tilburg også konkluderer med at det ikke er forskjell på om de mektige menneskene er menn eller kvinner.
– Mye tidligere forskning har indikert at kjønn er den sterkeste faktoren i utroskap, men ingen av de studiene har inkluderer mektige kvinner. Typisk regner folk med at mektige menn er mer tilbøyelige til å være utro fordi de er mer villige til å ta sjanser, og fordi de ofte er vekke fra familien på forretningsreiser.
– Men vi fant nesten ingen sammenhenger mellom de to omstendighetene og utroskap, forteller førsteamanuensis Joris Lammars fra instituttet for sosialpsykologi på Universitetet i Tilburg.
Konklusjonene bygger på en anonymisert, internettbasert spørreskjemaundersøkelse, utført på 1275 lesere av et anonymt «ukemagasin rettet mot fagfolk», heter det i artikkelen.
Alle deltakerne hadde partnere og svarte på spørsmål om makt, følelsen av selvtillit og villigheten til å ta risikoer. De svarte også på hvor lenge de var vekke fra familiene sine.
Menn dyrker hele fornøyelsen ved makt
Det virker sannsynlig at menn med makt generelt har en tendens til utroskap, mener kjønnsforsker Kenneth Reinicke fra Roskilde Universitet. Han har særlig forsket på menns psykologi og atferd.
– Menn har ofte benyttet makt til annet enn å treffe beslutninger for organisasjonen eller bedriften. Ta for eksempel direktøren for IMF, som er i vinden for øyeblikket.
– En del av forklaringen er at det ligger i kulturen at menn med makt dyrker de goder og privilegier som hører med – og at kvinner for øvrig elsker menn som spiller maktens spill.
Karrierekvinner pleier ikke å være utro
Til gjengjeld er det overraskende for kjønnsforskeren at kvinner i mektige posisjoner er like ivrige som menn etter å finne stimulans andre steder enn i familiens skjød.
– Det overrasker meg, for jeg ville tro at utro kvinner bare kom fra et parforhold hvor de ikke føler seg vel. Karrierekvinner på toppen virker ofte bunnseriøse, og de har ofte problemer med å finne partnere fordi det skremmer menn at kona tjener dobbelt så mye som dem selv.
Annonse
– Derfor overrasker det meg hvis de oppfører seg akkurat som mennene, fordi de er i mektige posisjoner, sier Reinicke.
Likestilling omfatter også utroskap
Joris Lammers fra Universitetet i Tilburg peker mener forklaringen er at kjønnsforskjellene forsvinner mer og mer i det moderne samfunnet.
– Som sosialpsykolog tror jeg omstendighetene betyr alt, og at situasjonen eller tilfellet ofte er sterkere enn individet. Etter hvert som flere og flere kvinner havner i mektige stillinger og blir betraktet som likestilte med menn, vil de vanlige antakelsene om oppførselen deres også endre seg.
– Det kan kanskje også utløse en mer negativ atferd blant kvinner, som tidligere var mest utbredt blant menn, sier Lammers til hjemmesiden til Psychological Science.
I undersøkelsen svarte 58 prosent at de ikke hadde en jobb med ledelse. 22 prosent hadde et element av ledelse i jobben, 14 prosent var mellomledere, mens 6 prosent besatt topposisjoner. Stort sett alle var velutdannede med minst en bachelorgrad på CV-en.
Av de 1250 som svarte spesifikt på spørsmålet om å ha vært utro (25 nektet), hadde 26 prosent vært utro minst en gang. Antallet menn og kvinner var omtrent det samme.
Forskerne nevner ikke noe spesifikt antall utro mennesker innenfor hvert «maktlag», men konstaterer via beregninger en stigende tendens til utroskap i takt med følelsen av makt.
Oppdatering, 4.11.2011: Diederik A. Stapel, en av forfatterne bak studien som omtales i denne artikkelen, er for tiden under gransking, mistenkt for forskningsjuks og manipulasjon av data. Den omtalte studien er ikke trukket tilbake.
Oppdatering, 24.1.2013: En komite har undersøkt resultatene i denne studien etter at Stapels juks ble avslørt. De har kommet frem til at det ikke er noen tegn på juks i dette tilfellet. Les dere uttalelse om Stapels forskning i Psychological Scienceher.
Referanser:
Joris Lammers et. al., Power Increases Infidelity among Men and Women, Psychological Science, juni 2011 (akseptert for publikasjon)