Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Amerikanske forskere har vist spedbarn bilder av edderkopper, slanger og andre dyr for å finne ut når og hvordan man egentlig blir redd for ekle kryp.
Studien er publisert i det siste nummeret av tidsskriftet Current Directions in Psychological Science.
Slange- og edderkoppvideo
I ett av eksperimentene viste de videoer til barn så unge som sju måneder. En var av en slange, og en annen av et ikke-truende dyr, som for eksempel en elefant. Samtidig spilte forskerne et opptak av enten en glad eller forskrekket stemme.
Resultatene viser at ungene brukte mer tid på å se på slangevideoen mens de hørte den forskrekkede stemmen, selv om de ikke viste noen tegn til å bli redde selv.
I et presseskriv sier en av medforfatterne at de mener vi mennesker er født med en egenskap som gjør at vi oppdager kryp som edderkopper og slanger raskt, og at vi lettere forbinder dem med noe negativt.
Peker raskere på slanger
I et av de andre eksperimentene viste forskerne en rekke bilder til en gruppe treåringer og ba dem om å velge ut ett.
Ifølge forskerne identifiserte ungene slanger raskere enn blomster, og også raskere enn andre kryp som frosker og larver.
Dette skjedde enten ungene var redd for slanger eller ikke.
Når redselen ikke gir seg
Ifølge Bjarne Hansen, førsteamanuensis i psykologi ved NTNU, blir vi mennesker lett redde for ting, men redselen gir seg vanligvis i løpet av kort tid.
- Hos barn er dette veldig tydelig, og i enkelte faser er nesten alle barn redde for fremmede personer. Det er altså normalt å bli redd, men også normalt at dette går over, sier han.
Hansen forteller at psykologifeltet har gjennomgått en endring av fokus. Nå er det ikke lenger hva som gjør oss redde som er det mest interessante, men hvorfor frykten ikke gir seg.
Ifølge Hansen er det også flere andre studier som viser at det er noen ting, som slanger og edderkopper, vi blir reddere for enn andre.
- Det kan eksempelvis tenkes at det gjennom årtusener har vært slik at de individene som har vært redd for edderkopper har hatt større sannsynlighet for overlevelse og for å føre sine gener videre, sier han.
- Gjennom dette kan det ha skjedd en seleksjon der deres gener har kommet godt ut. I forhold til moderne farer som pistoler og biler og sånt trenger vi muligens noen tusen år før vi like lett utvikler for fobier for disse som for mus, slanger og edderkopper, mener Bjarne Hansen.