Snillere av misunnelsesfrykt

Frykt for at våre egne suksesser skaper ondsinnet misunnelse, gjør oss vennligere innstilt overfor personer som vi mistenker misunner oss.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

For å dempe misunnelse hos andre, jobber de suksessrike for en slags forsoning ved å opptre snillere. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto)

Folk blir mer hjelpsomme, og setter av mer tid til personer som de frykter er usunt misunnelige på dem, viser en ny studie.

Om dette gjør oss godere på bunn kan nok diskuteres. Hjelpsomheten har et begrenset omfang, siden andre ikke fikk samme oppvartning.

Forskerne bak studien mener i hvert fall at misunnelsesfrykten oppmuntrer oss til atferd som bedrer sosial samhandling i en gruppe.

Sunn og usunn misunnelse

For å skape følelsen av to misunnelsesvarianter; godartet og ondartet, kjørte forskerne et psykologisk eksperiment i et laboratorium, opplyser Association for Psychological Science.

Eksperimentet startet med flere runder spørrekonkurranse. Deltakerne fikk beskjed hvor mange poeng de hadde oppnådd, og kom de over en viss poengsum, vanket det fire euro i premie.

(Illustrasjonsfoto: iStockphoto)

Noen ganger var det åpenbart fortjent at en person fikk penger, andre ganger ikke.

En fortjent premie skaper sunn misunnelse hos konkurrentene, mens en utfortjent pengepremie trigger den usunne, ondartede misunnelsen, ifølge forskerne.

Plukket flere viskelær

Etter quizen skulle de som hadde fått premie sette av tid til å gi en potensielt misunnelig person råd i en sak.

Folk som trodde de var utsatt for usunn misunnelse, hadde økt tilbøyelighet til å sette av mer tid til denne personen.

I et annet eksperiment mistet den antatt misunnelige personen en håndfull viskelær. De som fryktet at vedkommende hadde den ondartete grønne varianten, hjalp i større grad til med å plukke opp viskelærene.

Det var tidligere  undersøkelser av den gnagende følelsens to ansikter, som gjorde at forskere fra Tilburg University ville vite hvordan “ofrene” reagerte.

Referanse:

N. van de Ven, M. Zeelenberg, R. Pieters. Warding Off the Evil Eye: When the Fear of Being Envied Increases Prosocial Behavior. Psychological Science, 2010; DOI: 10.1177/0956797610385352 Sammendrag her.

Powered by Labrador CMS