Har du blitt lurt av snurredama?

Et populært synsbedrag som hevder å kunne fortelle deg om du bruker mer av høyre eller venstre hjernehalvdel, er lureri.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Ifølge de to canadiske psykologene forteller ikke dette synsbedraget noe om personligheten din. (Illustrasjon: procreo.jp)"

Videoen, som viser en animert kvinnefigur som snurrer rundt, har gått som en farsott på nettet den siste tiden. Animasjonen er laget av den japanske kunstneren Nobuyuki Kayahara og har vært på internett helt siden 2003.

Snutten er laget slik at det er mulig å se kvinnefiguren snurre begge veier. Over tid, og gjennom den berømte jungeltelegrafen, har det oppstått et rykte om at illusjonen kan fortelle noe om folks personlighet og hvilken hjernehalvdel de bruker mest.

Hvis du ser dama snurre med klokka skal du bruke den høyre hjernehalvdelen mer og omvendt.

Men ifølge to canadiske psykologer er forklaringen noe helt annet, og hvilken vei dameanimasjonen snurrer skyldes rett og slett vinkelen du ser den fra.

Studien deres er publisert i det nye open access-tidsskriftet i-Perception.

"Forskerne skriver at VFA-fenomenet også gjør at synsbedraget Neckers Terning kan være forvirrende. (Illustrasjon: BenFrantzDale/Wikimedia Commons)"

- En sansemessig forutinntatthet

For å finne ut hvordan synsbedraget virker prøvde de to forskerne å gjenskape animasjonen fra forskjellige vinkler og med ulik snurrefart på damefiguren.

Etter at de viste de ulike animasjonene til et utvalg frivillige, kunne psykologene konkludere med at synsbedraget skyldes et fenomen de kaller se-ovenifra-skjevhet eller viewing-from-above-bias (VFA).

Fenomenet skyldes rett og slett det at vi mennesker er vant til at lys kommer ovenifra og skinner ned på ting.

- Dette er en sansemessig forutinntatthet. Det gir mening å gå ut fra at vi ser ting som ligger på bakken under oss i stedet for at de svever i lufta over oss, sier Niko Troje, som ledet studien, i en pressemelding.

Se animasjonsvideoen her: 

Referanse: 

Nikolaus F. Troje og Matthew McAdam, The viewing-from-above bias and the silhouette illusion, i-Perception, vol. 1, 2010

Powered by Labrador CMS