Ukebladlykke legger ansvaret på den enkelte

Forestillingen om lykken som gjemmer seg inne i psyken vår. Den gjennomsyrer samfunnet vårt og legger et tungt ansvar på den enkelte, sier dansk forsker.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Lykken kommer innefra. Eller gjør den alltid det? En forsker mener vi skal være kritiske overfor vår oppfatning av lykke. (Foto: Colourbox)

«Suksess eller fiasko? Du bestemmer!»

Overskriftene i ukeblader som Henne og KK viser at de gjerne hjelper leserne sine med å finne lykken inne i seg selv.

Forestillingen om lykken som gjemmer seg inne i psyken vår, gjennomsyrer samfunnet vårt, og den legger et tungt ansvar på den enkelte, sier førsteamanuensis i etnologi Kirsten Marie Bovbjerg, som har forsket på moderne religiøsitet, stress og selvhjelpskurs.

– Det er en oppfatning du finner i store deler av den alternative verden, og positiv psykologi er en del av den bevegelsen. Men det er også en utbredt folkelig oppfatning av at du kan tenke deg lykkelig. Du ser det for eksempel i livsstilsmagasinene, sier forskeren.

– Skjebnen vår blir på den måten vårt eget ansvar. Det blir latterliggjort at noe kan være samfunnets skyld og sosiale omstendigheter blir oppfattet som sekundært.

Forskeren vil imidlertid ikke si at man ikke har noe ansvar selv. Hun mener bare at man ikke skal være ukritisk overfor effekten av selvhjelps- og coachingskursene.

Gud er blitt avløst av selvhjelpskurs

Skjebnen og Gud var en gang det man brukte som forklarer når livet ikke gikk så bra. I dag tror mange av oss fremdeles at det er en skjult verden som styrer livet vårt.

Den mystiske verden er imidlertid ikke oppe i himmelen, men inne i oss selv.

I stedet for å be til en Gud, søker vi derfor etter hjelp til å forstå oss selv hos en coach, i selvhjelpbøker eller på kurs hvor vi forsøker å finne oss selv, forteller Bovbjerg.

– For eksempel sender man folk på arbeidsmarkedstiltak på kurs hvor de skal lære seg selv å kjenne. Dermed sier man at det som forhindrer deg i suksess, er deg selv. Men hovedårsaken til arbeidsløsheten kan jo også være at produksjonen er flyttet til et annet sted i verden, sier forskeren.

Det betyr ikke at vi ikke selv har et ansvar. Bovbjerg mener bare at vi skal være mer kritiske overfor budskapet i de mange selvhjelpskursene og ukebladoverskrifter.

___________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygård for forskning.no

Lenke:

Kirsten Marie Bovbjergs profil

Powered by Labrador CMS