"Jeg er en vakker kvinne"..?

Mantraene som selvhjelpsbøkene råder deg til å repetere for at du skal føle deg som en herlig mann eller kvinne, kan gjøre deg enda mer nedfor.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Det finnes tonnevis av selvhjelpsbøker. Noen av dem tilbyr oppbyggende fraser som hevder å kunne hjelpe leseren til et herlig liv. (Illustrasjonsfoto: www.colorbox.no)"

• Jeg aksepterer meg selv fullstendig
• Jeg er en elskelig person
• Jeg er fantastisk attraktiv

Livet vil ikke danse med deg for tiden. Oppgitt blafrer du gjennom selvhjelpsboka du kjøpte på kapitulasjonens rand, på jakt etter noen oppbyggende fraser du kan si til deg selv.

Men slike repeterende selvhjelpsbokfraser kan gjøre at du bare føler deg enda mer stusselig, dersom du har det virkelig tøft, ifølge kanadiske forskere.

Ble bare verre

I forsøkene som forskerne legger til grunn for konklusjonen, ble to grupper mennesker bedt om repetere frasen ”Jeg er en elskelig person” overfor seg selv.

Menneskene i den ene gruppa ble vurdert som å ha dårlig selvfølelse, de andre hadde forholdsvis god. Etter at sekvensen var over, kartla forskerne hvilke følelser deltagerne da hadde overfor seg selv.

Resultatene fra studien som ble presentert i tidsskriftet Psychological Science, antydet at de som i utgangspunktet var fornøyd med egen person følte seg enda mer fortreffelige etter mantraene, ifølge en pressemelding fra Assosiation for Psychological Science.

"For de som hadde størst behov for å komme seg overnpå, kunne faktisk den repeterende selvrosen gjøre ting verre, ifølge de kanadiske forskerne. (Illustrasjonsfoto: www.colorbox.no)"

De som derimot lå halvveis i grøftekanten følelsesmessig fra før, hadde en tendens til å føle seg verre enn de hadde gjort før de begynte å rose seg selv med mantraer.

Uenige i selvrosen?

- Det er ganske bred oppslutning om at positiv selvprogrammering får opp humøret og selvfølelsen, men effekten har ikke egentlig blitt dokumentert, skriver forskerne.

- Nå har vi undersøkt det motsatte – nemlig at å behandle seg selv med positive utsagn kan være ineffektivt, og til og med gjøre skade, heter det i artikkelen deres.

Det som føles som urimelig positive utsagn, som: “Jeg aksepterer meg selv fullstendig”, kan utløse mange motstridende tanker hos mennesker med dårlig selvfølelse, tror de kanadiske forskerne.

Balansert beskrivelse hjalp

Forskerne, som jobber ved University of Waterloo og University of Brunswick, tror at de negative følelsene til disse personene overskygget de positive utsagnene.

Dette skjedde for eksempel når de med dårlig selvfølelse vurderdet om det de sa: ”Jeg er en elskelig person”, var sant eller ikke.

En liten overraskelse fikk forskerne kanskje i oppfølgingsstudien. Da fikk begge persongruppene derimot fritt spillerom til å skrible ned både negative og positive beskrivelser de kunne komme på om seg selv.

Etter denne sekvensen følte forsøkspersonene med dårlig selvfølelse seg bedre enn da de utelukkende roste seg selv, i følge pressemeldingen fra Assosiation of Psychological Science.

Kilde:

Pressemeldingen fra Assosiation for Psychological Science

J. V. Wood m.fl. Positive self-statements: Powers for some, Peril for others. Psychological Science, mai 2009

Powered by Labrador CMS