Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Vi kan med fordel høre mer på råd fra andre, går det fram av en artikkel i siste utgave av tidsskriftet Science.
Forskere ved Harvard University og University of Virginia har gjort kreative psykologiske forsøk som konkluderer med at gode råd er vel verdt å ta med seg.
Speed-dating gir svar
Forskerne brukte liksom-dating som en av metodene.
De arrangerte et antall ”speed-dater” mellom kvinnelige og mannlige studenter og målte de kvinnelige studentens vurderinger av ”daten” i forkant og etterkant. 33 kvinner og fem menn deltok i forsøket.
Kvinnene hadde på forhånd tilgang på to ulike informasjonskilder om den de skulle møte. De fikk enten en objektiv presentasjon av mannen (inkludert bilde) eller en vurdering fra en annen kvinne som nettopp hadde vært gjennom en ”date” med samme person.
Før ”daten” ble kvinnene bedt om å fortelle om sine forventninger. Etter ”daten” ble de bedt om å gjøre opp status.
Det viste seg da at de som hadde fått innspill fra en annen kvinne hadde mye mindre avvik mellom forventninger og faktisk resultat enn de som bare hadde fått faktaopplysninger.
Tror ikke på råd
Det viste seg også at deltagerne i forkant hadde overdreven tro på objektive opplysninger i form av bilde og faktakunnskap, og for liten tro på verdien av råd fra andre kvinner.
De fleste trodde at objektive opplysninger var det beste grunnlaget for å gjøre seg opp en mening om hvordan de ville reagere.
Et tilsvarende resultat kom i en annet forsøk der mannlige og kvinnelige studenter ble bedt om å på forhånd vurdere hvordan de ville oppleve en kritisk evaluering gitt av medstudenter.
Også her viste det seg at råd fra andre som hadde opplevd det samme ga et godt grunnlag for å forutsi egen reaksjon.
Forskerne peker på andre funn fra psykologien, som viser at vi har en tendens til å overvurdere vår egen evne til å forutsi hvordan vi vil reagere på ukjente situasjoner.
De viser også til den franske 1600-tallsforfatteren Francois La Rochefoucauld som anbefalte å ta lærdom fra andres erfaringer.
Ikke så unike
Forsøkene var ledet av psykologiprofessor Daniel T. Gilbert ved Harvard. Gilbert er også skjønnlitterær forfatter med flere noveller i science fiction-tidsskrifter på samvittigheten.
Sammen med forskerteamet slår han fast at vi mennesker ikke er så forskjellige fra andre som vi gjerne tror vi er.
Annonse
- En marsboer som vet hva ett enkelt jordmenneske liker og misliker, vil vite ganske mye om hele menneskearten, hevdes det i artikkelen.
Dessuten, mener forskerne, har vi en tendens til å ha folk rundt oss i vårt sosiale miljø som er mer like oss enn gjennomsnittet – det være seg naboer, venner eller arbeidskollegaer. Det er derfor all mulig grunn til å høre på gode råd fra omgivelsene.
Referanse:
Daniel T. Gilbert, Matthew A. Killingsworth, Rebecca N. Eyre, Timothy D. Wilson: “The Surprising Power of Neighborly Advice”, Science 20. mars 2009, Vol. 323. no. 5921. DOI: 10.1126/science.1166632