Datamaskinen som psykolog

"Beating the blues" er navnet på et dataprogram som har behandlet 1 000 briter med angst og depresjoner. - Dataterapi vil revolusjonere behandlingen av mildere psykiske lidelser, sier en av de fremste forskerne innen psykoterapi.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Helsevesenet har hatt to måter å behandle psykiske lidelser på; enten med mennesker eller med medisiner. Nå har vi en tredje; datamaskinen, sier professor David Shapiro ved University of Leeds og University of Sheffield til Adresseavisen.

Shapiro var en av de profilerte foredragsholderne ved den 18. verdenskongressen i psykoterapi, som ble avsluttet i Trondheim på mandag.

En time i uka

De tusen britene som testet konseptet i 1999, fikk først en liten prat med sin lege, før de ble satt foran skjermen i en time ved helsesenteret - for å kommunisere med Beating the blues.

Programmet er satt sammen av tekst, tale, tegninger og mange videosnutter. Pasienten kan følge fem fiktive personer som har ulike typer depresjoner eller angst.

- Det var leit å høre, sier datamaskinen med en mild stemme, om svarene du gir viser at du er alvorlig deprimert.

- Du må oppsøke lege, er responsen dersom svarene dine tyder på at du vurderer selvmord.

Overraskende gode resultater

Dataprogrammet er enkelt, og kan brukes av personer uten noen erfaring med data. Behandlingen varer til sammen i åtte timer; med en times “databehandling” en gang i uka. Pasientene får oppgaver som de skal gjennomføre hjemme etter hver time, og legen får en utskrift som viser situasjonen for pasienten.

Resultatene har vært overraskende gode. På verdenskonferansen presenterte Shapiro undersøkelsen hvor tilfeldig valgte forsøkspersoner ble valgt inn i en gruppe som fikk dataterapi og vanlig terapi, i tillegg til en kontrollgruppe som bare fikk vanlig terapi; det vil si medisiner eller terapi hos primærlegen.

Effekten for pasientene som fikk dataterapi var vesentlig bedre enn for kontrollgruppen, og nesten like bra som å gå til psykolog eller psykiater. Det viste seg at effekten varte ved en oppfølgingskontroll seks måneder senere.

- Enormt behov

- Noen vil nøye seg med dataterapien, andre vil trenge mer, sier Shapiro. Han mener det er helt ubegrunnet å frykte at psykologene skal miste sitt levebrød.

- Behovet er langt større enn helsevesenet i noe land kan håndtere, sier han, og ser for seg at dataterapien kan nå frem til millioner av mennesker ved at den blir lagt ut på Internett.

- Personer som før har blitt henvist til ventelister eller dårlig terapi hos sin primærlege, kan raskt få hjelp gjennom dataprogrammer av høy faglig kvalitet, mener Shapiro.

Professoren innrømmer at datamaskinen ikke kan erstatte den menneskelige kontakten, men mener det har sine fordeler å forholde seg til en datamaskin også: Pasienten slipper å føle at hun utleverer seg, og man slipper å være prisgitt terapeutens skiftende kvalitet og humør.

Powered by Labrador CMS