Annonse

Falske minner mot fedme

Falske minner om ubehagelige erfaringer med feit mat, kan brukes til å bekjempe overvekt.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Elizabeth Loftus ved University of California, Irvine, er en av verdens fremste eksperter på fenomenet falske minner, altså det at vi kan «huske» ting vi slett ikke har opplevd, for eksempel hvis noen forteller oss at vi har opplevd noe vi i utgangspunktet verken husker eller virkelig har opplevd. Det var blant annet slike psykologiske mekanismer som lå bak Bjugn-tragedien her i Norge på 1990-tallet.

Loftus har nå undersøkt om innplanting av falske minner kan brukes til å bekjempe fedme.

Hun ga 228 forsøkspersoner spørreskjemaer om deres kosthold. Etter å ha levert tilbake de utfylte skjemaene, fikk forsøkspersonene tilbakemeldinger fra forskerne om at dem en gang i fortiden hadde hatt ubehagelige erfaringer med mat. Det blee påstått at det var et avansert datasystem som hadde kommet fram til konklusjonen.

107 personer i en kontrollgruppe mottok ingen slik beskjed.

41 prosent av de som ble fortalt at de hadde opplevd ubehageligheter når de spiste, tok tydeligvis til seg de falske minnet, og reagerte negativt da de etterpå ble tilbudt jordbæris.

Loftus funderer på om denne teknikken kan brukes til å hjelpee folk som eter for mye, men sier at de noko er forbundet med visse etiskee problemer. Kan psykologer benytte metoden uten først å ha fått pasientens tillatelse? Og vil den virke, dersom man vet om den på forhånd?

- Det er imidlertid ingenting som hindrer foreldre i å benytte den ovefor sine barn, sier Loftus til New Scientist.

Forutsatt, altså at barne har et fedme og spiseprobleem.

Kilder:

New Scientist, 6. august 2005.
PNAS, DOI: 10.1073/pnas.0504869102

Powered by Labrador CMS