Bedre venner med dybdekunnskap

Blir din beste venn mest provosert at petimetere eller vimsekopper? Kjenner du personligheten hennes detaljert, holder dere sannsynligvis også et lavt konfliktnivå.
31.3 2011 05:00


“Venner som kjenner detaljer om personligeten til hverandre, har færre konflikter i vennskapet, ifølge studien. (Foto: www.colourbox)”

En ny studie avslører at enkelte ikke aner det grann om hvordan vennen deres vil reagere, dersom hun støter på bestemte typer atferd.

Disse venneparene hadde ofte et høyere konfliktnivå og var mer frustrerte i relasjonen, enn de som detaljert kjente reaksjonsmønsteret til sin kompanjong.

- Man vet kanskje om en person er utadvendt når hun er ute med venner, men mer innadvendt når hun er i nye situasjoner, nevner en av forskeren som et eksempel på slik detaljkunnskap, i en pressemelding fra Association for Psychological Science.

Test en venn..

Forskerne fikk studenter til å ta med seg en venn, og delta i et forsøk. Venneparene skulle svare på spørsmål som ville avsløre kunnskap om hverandres personlighet.

Blant annet ble de spurt om hvordan de trodde vennen ville reagere på personer med atferd som for eksempel:

 • Lettlurthet
 • Skeptisk og kritisk holdning til de fleste utsagn
 • Sosial usikkerhet
 • Sosial småfrekkhet
 • Glemsomhet
 • Perfeksjonisme

“Hvis - da” -profil

Jo mer nøyaktig personene kunne forutse hvordan vennen ville reagere i bestemte situasjoner, jo større sjanse var det for at vennskapet hadde få konflikter og frustrasjoner, ifølge funnene.

Forskerne kaller dette å kjenne en venns “hvis-da”-profil. Et eksempel er hvis noen er kresne i matveien, da vil venninnen din reagere med irritasjon.

Noen av venneparene i studien kjente lite av hverandres “hvis-da”-profil, mens andre med letthet kunne si hva som ville ergre den andre, ifølge pressemeldingen.

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

 1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
 2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
 3. Vi anbefaler at du skriver kort.
 4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
 7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
 8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Annonse