Lykken smitter

Når du er lykkelig skaper det en kjedereaksjon i den sosiale omgangskretsen din, mener amerikanske forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Lykke er ikke bare et individuelt, men også et kollektivt fenomen.

Når du er lykkelig kan det være en ide å takke vennene dine, eller deres venner, for det finnes en mulighet for at du er smittet av dem.

Med andre ord er det ikke bare en persons latter som kan smitte, men også en persons lykkefølelse.

Lykken er…

Lykken er strengt tatt en subjektiv følelse, som påvirkes av mange faktorer og er vanskelig å måle.

At du påvirkes følelsesmessig av omgivelsene dine er selvsagt ingen overraskelse. I en ny amerikansk studie har imidlertid forskere sett på hvordan lykkefølelsen ikke bare påvirker venner, men også sprer seg videre, og i hvilken grad vi påvirkes av andres lykkefølelse.

Følelsen din av lykke må ikke nødvendigvis komme som resultat av noe du personlig har opplevd, den kan også komme som følge av noe noen du ikke kjenner har opplevd, hevder forskerne ved Harvard Medical School og University of California.

De har studert data om nær 5000 personer fra 1983 til 2003, der folk blant annet har blitt stilt spørsmål knyttet til hvorvidt de er lykkelig, hvor fornøyde de er med livene sine og hvordan de ser på framtida.

Studien er presentert i tidsskriftet British Medical Journal.

Kjedereaksjon

Påstanden er at lykkefølelsen har en smittende effekt og sprer seg i sosiale nettverk.

En enkelt persons lykkefølelse kan ifølge forskerne skape en kjedereaksjon som preger store sosiale nettverk.

Skjer da det samme også dersom en person er ulykkelig? Ja, men ikke i like stor grad. Lykken har en sterkere smitteeffekt enn motsatsen, ifølge forskerne.

- Vi kom fram til at den følelsesmessige tilstanden din kan påvirkes av følelsesmessige erfaringer hos folk du ikke en gang kjenner, som er to til tre ledd fra deg, uttaler professor Nicholas Christakis ved Harvard Medical School i en pressemelding. Christakis er én av to forskere bak studien.

Avstand

De nøyer seg ikke med å hevde at lykkefølelsen kan ha en effekt gjennom tre ledd, de kommer også med beregninger på hvor sannsynlig det er at du blir smittet av andres lykkefølelse avhengig av den geografiske og relasjonelle avstanden til personen.

Graden av påvirkning øker ikke overraskende ved geografisk og relasjonell nærhet.

I snitt øker mulighet din for å selv å bli lykkelig med ni prosent for hver lykkelig venn du har, mens hver ulykkelig venn ifølge studien påvirker lykkefølelsen negativt med i snitt sju prosent.

Forskerne viser også til tidligere studier og hevder at du påvirkes i større grad av lykke hos venner eller deres venner, enn du gjør av å få en bunke dollar mellom hendene.

Referanse:

Studien ”Dynamic spread of happiness in a large social network: longitudinal analysis over 20 years in the Framingham Heart Study” er utført av James H Fowler ved University of California og Nicholas A Christakis ved Harvard Medical School. Studien er presentert i British Medical Journal.

 

 

Powered by Labrador CMS