Lyver du?
Sjansen for at du skal bli avslørt har dessverre alltid vært lav, men noen få klarer nesten alltid å avsløre løgnere. Hvordan gjør de det? Forskere håper å finne ut om vi kan avsløre løgn og bedrag.
Løgn og bedrag
Charles Bond tviler på at laboratorieforsøkene til O’Sullivan kan brukes i det virkelige liv.
- Et mørkt rom og støy er ikke det samme som trusselen av en dødelig injeksjon, sier Bond, som nok tenker mest på strafferetten der han sammenligner med et forhørsrom og virkelig alvorlige forbrytelser i et land med dødsstraff.
Bond lurer også på om det er mest tilfeldigheter at noen få i et så stort materiale har scoret så høyt på O’Sullivans tester.
- Det er definitivt en mangel på virkelig liv i denne typen forskning, stemmer Aldert Vrij i.
Han har forsket på virkelige situasjoner med virkelige mistenkte i virkelig alvorlige saker. Problemet da blir at forskerne selv ikke kan vite nøyaktig når de mistenkte lyver.
Vrij fant at folk løy på helt forskjellige måter i disse ekstremsituasjonene. Det eneste som var felles for løgnerne var at de blunket sjeldnere med øynene, og at de tok lengre pauser når de snakket.
Paul Ekman har forsket på løgn og bedrag i mer enn 40 år, og har samarbeidet med O’Sullivan. Han utviklet i 1978 et system han kaller Facial Action Coding System (FACS) som han hevder kan avsløre løgn i opp til 90 prosent av tilfellene, om man kombinerer det med målinger av stemme og tale.
Han arbeider videre med sine kolleger for å øke effektiviteten ytterligere, og å automatisere systemet for bruk i bekjempelsen av kriminalitet. Akkurat hvilke faktorer de legger inn vil han ikke offentliggjøre - for ikke å tipse de gale folka, som han sier.
Men han understreker at en uskyldig person kan vise tegn på skyld.
- Derfor må løgn brukes som en siste tolkning når alle andre muligheter er utelukket, sier Ekman.
Kilde: Se lenkene under hovedartikkelen
Til tross for at mennesker har snakket sammen i titusener av år, tross mange års psykologisk forskning, tross apparater som løgndetektoren (polygrafen), så viser det seg at løgn er svært vanskelig å avsløre.
Vanligvis klarer man rett og slett ikke å oppdage det når folk lyver. Store undersøkelser finner at man vanligvis skjelner løgn fra sannhet bare i 52 - 55 prosent av tilfellene.
Maureen O’Sullivan mener å ha funnet noen hun kaller trollmenn, som nesten alltid er i stand til å se når folk lyver.
Testet 13 000 mennesker
- Vi har nå testet mer enn 13 000 mennesker for deres evner til å avsløre bedrag, og vi har benyttet tre ulike tester. Av disse har vi funnet 31 mennesker som vanligvis er i stand til å si om en person lyver, og om løgnen er om en mening, om hvordan en person føler seg, eller om et tyveri, sier O’Sullivan, som har forsket på dette området i mer enn 20 år.
- Våre “trollmenn” er høyt motivert. De er virkelig interessert i å forstå andre mennesker. En del av denne forståelsen er om folk forteller dem sannheten.
- Ved å studere våre “trollmenn” håper vi å lære mer om hva slags atferd og måter man snakker og tenker på, som kan avsløre en løgner for trente intervjuere, sier O’Sullivan.
Løgnere har ikke unnvikende blikk
I en undersøkelse ble over 2 000 personer fra nær 60 forskjellige land spurt om hvordan man kunne se om folk løy. Svar nummer én var det samme hele veien:
- Løgnere har et unnvikende blikk.
- Dette er den vanligste stereotypen om bedrag i verden. Like fullt har det å skjule blikket, i likhet med andre vanlige oppfatninger om løgnere, ikke noen sammenheng med løgn i det hele tatt. Løgnere er ikke mer urolige i kroppen, tar seg ikke på nesen oftere eller kremter oftere enn de som snakker sant, sier Charles Bond, som ledet denne undersøkelsen, til Science News Online.
Vanskelig å skjule løgnen helt
I tiår har psykologer forsøkt å finne ut hvordan man skal skjelne mellom løgnere og de som snakker sant. Én ting er situasjoner i hverdagen, en annen er situasjoner hvor man skal avgjøre om kriminelle eller terrorister sier sannheten.
- Grupper som politifolk, advokater og terapeuter gjør det heller ikke stort bedre enn ren slump, sier O’Sullivan.
- Selv om folk forsøker å kontrollere sine uttrykk, er de fleste av oss ikke i stand til å hindre våre følelser fra å bli vist i våre ansikter. Noen av musklene som viser følelsesuttrykk er ikke under bevissthetens kontroll. Spesielt når vi har sterke følelser, vises dette i våre ansikter, selv om det bare er i en brøkdel av et sekund. Og det får våre “trollmenn” med seg, sier O’Sullivan.
Noen finner glede i å lure andre
- Etter 20 minutters trening er vi i stand til betydelig å forbedre evnen til å gjenkjenne slike “microexpressions” som er en del av mange løgner, sier O’Sullivan etter å ha jobbet sammen med politi, Secret Service og andre.
Folk fra Secret Service viste seg ellers i en undersøkelse fra 1991 som den gruppen som var klart best til å avsløre løgnere.
- Det er både emosjonelle og kognitive nøkler til å avsløre løgn og bedrag. De emosjonelle tegnene dukker opp når man ikke er i stand til å skjule sine følelser helt. For de fleste av oss vil følelsen ved å lyve være ubehag og kvaler, men noen mennesker finner virkelig glede i å føre folk bak lyset. Så nøkkelen til å avsløre løgnen er når det som blir sagt og det personen ser ut til å føle ikke passer sammen, sier O’Sullivan.
Oppmerksomhet og livserfaring
- For å finne kognitive spor av løgn, ser vi etter motsetninger i måten folk snakker på. Motsetninger eller endringer i måten man snakker på er et tegn på at det er noe som skjer. Selvfølgelig er ingen tegn noen garanti for at en person lyver, men disse tegnene kan varsle oss om at nå blir vi muligens servert en løgn.
- Våre trollmenn har ekstraordinære evner til å oppdage nyanser i ansiktsuttrykk, kroppspråk og måter man snakker og tenker. De ser ut til å ha et naturlig talent, men de ser ut til å øve og alltid være veldig oppmerksomme. De pleier å være litt oppe i årene også, og ha mye relevant livserfaring.
- Det er skremmende hva disse trollmennene legger merke til. De kan fortelle deg åtte ting om en person etter å ha sett en videotape på to sekunder, sier O’Sullivan til Science News.
Lenker:
Lying and deceit - The Wizards Project
American Psychological Association - Detecting deception
Science News Online - Psychologists try to learn how to spot a liar