Om baller og biler

En amerikansk undersøkelse antyder at menn overkompenserer en smule hvis de føler at maskuliniteten er truet. Det kan antageligvis produsentene av fancy firhjulstrekkere glede seg over.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Alle tror de vet noe om innholdet i buksene til menn med påfallende overdimensjonerte biler.

Men stemmer det at gutta blir overdrevent opptatt av hestekrefter og annet machostæsj når de føler at deres fysiske eller mentale baller trekkes i tvil?

- Hypotesen om mannlig overkompensering har egentlig røtter i freudiansk psykologi. Men de er blitt en allment akseptert idé som jeg mente burde undersøkes empirisk, sier Robb Willer fra Cornell University i ei pressemelding.

Ikke overraskende

Han pønsket ut en test som enten fjernet eller forsterket den kjønnlige selvtilliten til både mannlige og kvinnelige studenter. Etterpå sjekket Willer holdningene til homofili, krig og biler. Resultatene var ikke så overraskende.

- Hvis du gjør menn usikre på sin egen maskulinitet, uttrykker de mer homofobe holdninger, de har større tendens til å støtte krigen i Irak og vil oftere foretrekke en svær firehjulstrekker (SUV) fremfor andre biler, sier Willer.

En annen undersøkelse viste at studentene syntes at alle disse trekkene var mandige.

Kjønnstest

Det var 111 studenter ved Cornell University som måtte til pers i testen til Willer.
Først fylte de ut et skjema som skulle avgjøre kjønnsidentiteten til hver enkelt. Men da studentene ble informert om resultatene, gjorde Willer en vri.

Han gav studentene beskjed om at de hadde en utpreget maskulin eller feminin personlighet, helt uavhengig av resultatene på den egentlige testen. Hvem som ble hva, var helt tilfeldig.

Så måtte alle studentene svare på spørsmål om politiske holdninger, for eksempel hva de mente om ekteskap mellom folk av samme kjønn, og måten George Bush gikk fram i krigen i Irak. De frivillige fikk også spørsmål om hvilke biler de var interessert i å kjøpe.

Forskjell på jenter og gutter

Resultatet antyder altså at de allmenne oppfattningene holder stikk. Mens jentenes holdninger så ut til å være uforandret av kjønnsforvirringa, lot det til at mennene ble sterkt påvirket av resultatene på kjønnsidentitetstesten.

- Maskulinitetstruede menn oppgav også at de følte seg mer skamfull, skyldbetynget, oppbrakt og fiendtlig enn mennene som hadde fått maskuliniteten sin bekreftet, sier Willer.

Men betyr dette at alle som dundrer rundt i landrovere og andre overdimensjonerte terrengbiler egentlig er redd for å framstå som kvinnfolk?

Finnes overkompensasjon?

- Meninga med dette studiet var å finne ut om maskulin overkompensasjon virkelig eksisterer. Poenget er ikke å antyde at dette er den eneste faktoren som forklarer disse holdningene og handlingene, påpeker Willer.

Men det sier han nok bare for å hindre at mennene som allerede har en Hummer, skal stikke av gårde for å kjøpe seg én til.

Referanse:

Resultatene legges fram på the American Sociological Association’s årlige møte nummer 100, som holdes i Philadelphia den 15. august 2005.

Lenker:

Cornell University

Powered by Labrador CMS