Knust hjerte gjør vondt

Sosial avvisning, som det å dumpes av kjæresten, har mer til felles med fysisk smerte enn tidligere trodd.
31.3 2011 05:00


“At et knust hjerte gjør vondt er ifølge forskerne ikke en metafor. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto)”

Det viser en studie gjort ved Columbia University og University of Michigan, som er publisert i det siste nummeret av tidsskriftet PNAS.

40 personer deltok i studien, og alle hadde vært gjennom et ufrivillig samlivsbrudd de siste seks månedene og beskrev sine egne følelser som preget av intens avvisning.

- Se på eksen, tenk på noe trist

Som del av eksperimentet ble de kjærlighetssørgende forsøkspersonene bedt om å se på et bilde av ekspartneren samtidig som de tenkte på bruddet.

Et annet forsøk gikk ut på å se på et bilde av en god venn og tenke på noe positivt man har gjort sammen. Begge disse variantene ble også gjort mens forsøkspersonene var koblet opp mot et varmeutviklende apparat.

Først så de på bilder og tenkte mens apparatet var lunkent og behagelig, og så mens det ble så varmt at det gjorde litt vondt.

Alt sammen ble gjort mens deltagernes hjerner ble analysert med fMRI, som er en teknikk som brukes til å studere hjernefunksjoner.

- Det er ikke en metafor

Resultatene viser at følelsen deltagerne fikk av å se på bilde av eksen og tenke på avvisning gjorde kraftige utslag i den delen av hjernen normalt forbeholdt fysisk smerte.

Det å tenke på eksen ga faktisk nesten akkurat det samme utslaget som det litt for varme apparatet. 

Forskerne skriver at forholdet mellom hjertesmerte og fysisk smerte har blitt studert lenge, men at dette er første gang man har studert sammenhengen hos folk med et nyknust hjerte.

- Disse resultatene gir ny mening til ideen om at avvisning gjør vondt. På en måte sier vi at det ikke er en metafor, forteller Ethan Kross, som er en av studiens forfattere, i et intervju med Yahoo News.

Referanse: 

Ethan Kross et. al., Social rejection shares somatosensory representations with physical pain, Proceedings of the National Academy of Sciences, 28. mars 2011

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Emneord