Mennene som deltok i undersøkelsen eide i gjennomsnitt fire skytevåpen hver. (Foto: NTB Scanpix / REUTERS / George Frey)

Hvorfor er våpen så viktig for amerikanerne?

Det er ikke bare frykt for kriminalitet som gjør at amerikanere vil eie våpen. Det er frykten for verden, ifølge ny forskning.

Retten til å bære våpen i USA kan virke både utrygg, aggressiv og lite fredelig, i hvert fall for oss europeere. 

En amerikaner har ti ganger større risiko for å dø som følge av skytevåpenskudd, sammenlignet med innbyggerne i andre rike land og USA er det landet i verden med flest skytevåpen per innbygger.

Logikken om at der det ikke finnes våpen, blir heller ingen skutt, biter altså ikke på det amerikanske folket.

Så hva er det som ligger bak det som nærmest virker som en menneskerett i USA, nemlig muligheten til å beskytte seg selv med å skyte andre?

Forskere fra Nederland og USA har undersøkt det, og de finner i hovedsak to årsaker til at amerikanere tviholder på håndvåpnene: Frykten for spesifikk kriminalitet og en generell oppfatning om at verden er et farlig sted.

Føler seg truet nesten hele tiden

Amerikanere er gode på kriminalitet. Vi ser det på ekte TV og i uekte TV-serier. Det er som regel et våpen framme når skurken blir tatt.

Men det er ikke bare frykten for å bli utsatt for noe kriminelt, som for eksempel å bli ranet, bortført eller overgrepet, som gjør at folk insisterer på å bære våpen.

Det er også en mer en generell oppfatning om at verden er et farlig sted å leve, ifølge forsker Wolfgang Stroebe fra universitetet i Groningen, Nederland.

– Når det gjelder menneskelig adferd, er det ikke spesifikke trusler som forandrer den, men heller vage, generelle ideer om fare, skriver Stroebe i en pressemelding.

– Selv om vi ikke klarer å sette fingeren på nøyaktig hvorfor vi føler oss truet, er det faktum at vi føler oss truet i det hele tatt, som kan få oss til å ønske skytevåpen som beskyttelse og at vi støtter retten til å bære og bruke dem.

Forskerne har utviklet en ny teori basert på psykologiske prinsipper for å forstå bedre hvordan adferd og syn på verden påvirker amerikanere som eier våpen.

Politisk overbevist

Forskerne intervjuet 839 menn i USA, der 404 eier våpen, og 435 ikke gjør det.

I første delen av studien sammenlignet de svarene til de som eide våpen og de som ikke eide det, for å finne ulikheter i folks holdninger til våpen.

Deretter fokuserte de bare på de som faktisk eide våpen, for å finne ut av hvorfor de hadde dem. Det var her forskerne oppdaget de to hovedårsakene: frykten for kriminalitet og en generell frykt for verden.

Det viste seg at de som var mest redde for kriminalitet, var folk som tidligere hadde vært offer for det eller som kjente som hadde vært utsatt det.

Men den generelle oppfatningen om at verden er et farlig sted som man må beskytte seg mot, kom fra personens egne politiske overbevisning heller enn at de tidligere hadde vært offer for kriminelle handlinger.

Ingen effekt etter Orlando-skytingen i fjor

Forskerne gjennomførte den første delen av studien i mai og juni 2016, før skytingen på nattklubben i Orlando 12. juni.

Nettopp på grunn av skytingen gjennomførte de en undersøkelse med nye personer som eide skytevåpen, men med de samme spørsmålene. De ønsket nemlig å se om enkelte hadde endret holdning som følge av hendelsen.

Det hadde de ikke.

– Vi forventet at skytingen i Orlando ville endre oppfatningene hos de som eide våpen, så vi ble overrasket når vi fant at hendelsen ikke hatt noen effekt i det hele tatt, sier Stroebe i pressemeldingen.

Forskerne påpeker at undersøkelsen innebar for det meste folk med håndvåpen og ikke de som eide lengre våpen, som for eksempel hagle og rifle.

I gjennomsnitt eide deltakerne i undersøkelse fire skytevåpen hver.

Referanse:

Wolfgang Stroebe m.fl: Is It a Dangerous World Out There?: The Motivational Bases of American Gun Ownership. Personality and Social Psychology Bulletin. Juni 2017DOI: https://doi.org/10.1177/0146167217703952. Sammendrag

Powered by Labrador CMS