Annonse

Beroliger angstfylte gravide

Psykiske vansker hos mor under svangerskapet gir ikke barnet adferdsvansker, ifølge en ny studie. Psykiske problemer som strekker seg over flere år, kan derimot ha innvirkning på barnets atferd.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Angst under svangerskapet gir ikke atferdsvansker hos barnet. (Foto: Colourbox) (Illustrasjonsfoto: iStockphoto)

Mange gravide engster seg for både det ene og det andre, og er redde for at denne uroen kan være til skade for fosteret.

Men forsker Mona Bekkhus beroliger kommende mødre. Det ikke er spesifikke forhold ved mor under svangerskapet som utgjør størst risiko for senere atferdsvansker, sier hun.

Bekkhus har forsket på ulike risikofaktorer for atferdsvansker hos barn, både før og etter at de er født.

- Hvis mor er psykisk syk over tid og familien har vedvarende konflikter kan det føre til økt fare for atferdsvansker hos barnet.

- Kortvarige psykiske vansker ser derimot ikke ut til å gi større risiko for at barnet får atferdsvansker, sier Bekkhus til forskning.no.

Kan slappe av

Bekkhus brukte ”Den norske mor og barn studien” som i alt omfatter data fra 100 000 gravide kvinner mellom 1999 og 2008, i sin doktorgrad på Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Hun sier hun synes det er godt å kunne gå ut med resultater som tyder på at ikke alt gir risiko for barnet i svangerskapet.

- Gravide mødre i dagens samfunn får så mye fy og fy, og må passe på alt.

- Men det å være engstelig eller å ha angst er helt greit - kanskje flere gravide blir litt roligere av å høre det, sier forskeren.

Kaffedrikkende gravid

Hun konkluderer med at flere av faktorene man tidligere mente kunne være skadelige, viser seg å ha liten eller ingen betydning.

Heller ikke koffein-inntak under svangerskapet ga fare for atferdsvansker hos barnet, ifølge henne. Men det betyr ikke at kaffen er frikjent som risikofaktor i svangerskapet.

- Jeg vil likevel være litt forsiktig med å tilråde koffein under svangerskapet, da andre studier har vist at det kan ha en medisinsk risiko, som risiko for spontanabort.

Barnehage

Etter at babyen er loset ut i rampelyset på fødestua, venter livet utenfor mors kropp. Det innebærer familieliv og - for mange - barnehage.

Om barnet gikk i barnehagen eller ikke, hadde ingen sammenheng med økt uro hos barnet, ifølge Bekkhus sin forskning. (Foto: Colourbox)

Mange barn i Norge starter i barnhagen i tidlig alder, og fra ulikt hold har det blitt hevdet at det medfører forhøyet risiko for atferdsproblemer. Men også her mener Bekkhus å kunne tilbakevise mange av bekymringene, ut i fra sin forskning.

- Om barnet gikk i barnehagen eller ikke hadde ingen sammenheng med økt uro hos barnet. Igjen er det familien som er viktig. Hvis familien er stabil, er det det samme om barnet går i barnehage eller ikke, fastslår Bekkhus.

Kilde:

Mona Bekkhus, Pre- and Postnatal Risk Research and Behaviour Problems in early Childhood, doktorgradsavhandling, Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo, januar 2012 (sammendrag)

Powered by Labrador CMS