Ny forskning har ment at voksne, som jevnlig opplevde mobbeatferd har dobbelt som stor risiko for å lide av psykiske forstyrrelser som krever behandling senere i livet. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock, NTB scanpix)
Mobbing dobler risikoen for depresjon
Barn som har mobbet andre, eller selv blitt utsatt for mobbing, har dobbelt så stor risiko for å utvikle psykiske problemer senere i livet.
Ble du mobbet på skolen? Eller var du den som mobbet? Kanskje har du prøvd begge deler?
Ny forskning knytter mobbeatferd blant barn med en økt risiko for psykiske forstyrrelser som schizofreni, depresjon, angst og stoffmisbruk senere i livet.
– Barn som jevnlig blir utsatt for mobbing som åtteåringer, som mobber, eller har prøvd begge deler, har dobbelt så stor risiko for å utvikle psykiske problemer som krever behandling i løpet av ungdomsårene», skriver hovedforfatter Andre Sourander fra Turku Universitet i Finland i en e-post til ScienceNordic. Han fortsetter:
– Det er et viktig funn som vi må ta på alvor.
Sourander legger til at mobbeatferd er et viktig signal for senere psykiske problemer.
Hittil største studie
Sourander og kollegene hans samlet inn informasjon om mobbeatferden til over 5000 åtteåringer. Forskerne registrerte de barna som jevnlig hadde opplevd mobbeatferd – enten som mobbeofre, mobbere eller begge deler.
De besøkte barna igjen da de var mellom 16 og 29 år gamle for å se om de hadde brukt psykiatriske tilbud eller mottatt behandling for forstyrrelser som schizofreni, depresjon, angst eller stoffmisbruk.
Tre prosent hadde blitt mobbet av andre, fem prosent hadde mobbet andre, og to prosent opplevde begge deler.
I gruppen som ikke hadde opplevd mobbing, var det tolv prosent som hadde brukt psykiatriske tilbud.
Men det steg til 20 prosent for den gruppen som hadde mobbet andre, og 23 prosent for de som var utsatt for mobbing. For den gruppen som både var utsatt for mobbing og selv hadde mobbet andre, var risikoen enda høyere – 31 prosent.
– Viktig studie og foruroligende implikasjoner
Professor Poul Videbech – fra institutt for klinisk medisin ved Region Hovedstadens Psykiatri – er imponert, men samtidig bekymret. Han skriver i en e-post til ScienceNordic:
– Jeg synes det er forbløffende og nokså foruroligende at mobbeatferd i barndommen kan ha så store konsekvenser.
Poul Videbech var ikke selv involvert på forskningen, men har lest den nye studien.
Han tror forholdet mellom mobbeatferd og psykose kan opptre på to forskjellige måter. Mobbing kan resultere i stress og senere psykiske lidelser som depresjon; samtidig kan tidlige symptomer på lidelser som autisme utløse selve tilbøyeligheten til å mobbe.
– Forskningsresultatene har stor betydning for det offentlige helsevesenet og kan brukes som rettesnor for forebyggende behandling, sier Videbech.
Referanse:
Andre Sourander m.fl.: Association of Bullying Behavior at 8 Years of Age and Use of Specialized Services for Psychiatric Disorders by 29 Years of Age. JAMA Psychiatry, desember 2015. doi:10.1001/jamapsychiatry.2015.2419.
Denne artikkelen er opprinnelig publisert hos ScienceNordic.
Oversatt av Stephanie Lammers-Clark og Lars Nygaard.