Brusglade har oftere psykiske plager

Tenåringer som drikker mye sukkerholdig brus har oftere psykiske problemer, konkluderer en ny undersøkelse av over 5000 ungdom i Oslo.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi nordmenn er verdensmestere i brusdrikking, med et imponerende årlig inntak på 115 liter per hode. Nå tyder en ny undersøkelse på at mengden sukkervann vi heller innpå kan sammenfalle med risikoen for å oppleve ulike typer psykiske plager.

En spørreundersøkelse blant norske ungdommer antyder at de som drikker mest brus også har størst sannsynlighet for å oppleve mentalt stress og adferdsproblemer. Jo mer brus per dag, jo større risiko.

- Beslutningstagerne burde ta sikte på å redusere sukkerinntaket i denne gruppa. En nærliggende mulighet ville være å begrense konsumet av brus, skriver Lars Lien som har ledet forskningen.

Det er imidlertid viktig å huske at et sammenfall ikke er det samme som en årsakssammenheng, påpeker ernæringsforsker Christian Drevon ved Universitetet i Oslo.

- Levevaner følger hverandre, og ei gruppe mennesker kan godt ha flere fellestrekk uten at det ene nødvendigvis fører til det andre.

Eller sagt på en annen måte: Man kan vel neppe si at langt hår fører til hasjrøyking, selv om det statistisk sett kan se sånn ut. I dette tilfellet kan sammenfallet for eksempel også skyldes at ungdommer med psykiske problemer oftere er mindre opptatt av helsa.

Mange drikker mye

Undersøkelsen viste at omtrent halvparten av ungdommene drikker 1-6 glass brus hver uke. Men noen får i seg mye mer enn dette. Mer enn 25 prosent av guttene og nesten 9 prosent av jentene oppga at de drakk flere glass brus om dagen.

De andre spørsmålene i studien viste at det var et tydelig sammenfall mellom den daglige dosen med brus og risikoen for psykiske problemer.

Jo mer sukkerholdig brus tenåringene drakk, jo større var sjansene for at de også rapporterte om vonde følelser, adferdsproblemer og vanskeligheter med å forholde seg til medelevene. Alt i løpet av den siste uka.

Paradoksalt nok var det ikke en like klar sammenheng mellom mengden brus i kosten og hyperaktivitet. Det er mulig dette kan forklares med at selv små mengder sukker påvirker hyperaktiviteten, tror forskerne.

Stor undersøkelse

Mange har lurt på om et stort sukkerinntak kan påvirke den mentale helsa, skriver forskerne, som mener dette er den først populasjonsundersøkelsen som er gjort på ungdom.

Materialet forskerne har analysert kommer fra en omfattende spørreundersøkelse som ble delt ut til alle 10. klassinger som gikk ut av Oslo-skolene i år 2000 og 2001. Målet var å kartlegge hva som påvirker urbane tenåringers trivsel og helse.

Undersøkelsen fikk inn brukbare svar fra 7348 elever, altså over 88 prosent av elevmassen. Men i studien av brus og mentale plager valgte Lien og kollegaene likevel å bare se på de 5498 svarene som kom fra etnisk norske tenåringer.

Grunnen til dette er at både spisevaner og mønsteret av psykiske problemer kan være annerledes hos ungdom med minoritetsbakgrunn, skriver forskerne.

Powered by Labrador CMS