Annonse
Tett portrett av Kamala Harris til venstre, med mørkt, glatt hår og alvorlig ansikt. Tett portrett av Trump til høyre, med lyst hår, blå dress, skjorte og rødt slips - og en alvorlig mine i ansiktet mens han snakker i mikrofon.
Kamala Harris eller Donald Trump – hvem vinner valget i USA? Amerikanske forskere mener de vet hvilke saker som kommer til å bli avgjørende for velgerne.

Dette vil avgjøre valget, ifølge tre amerikanske forskere

Donald Trumps personlighet og uttalelser stjeler ofte rampelyset, men vil ikke avgjøre valget, ifølge forskere i USA.

Publisert

Det er de politiske sakene som blir avgjørende, mener to statsvitere og en økonomiforsker. 

Mens norske medier er fulle av norske forskere som analyserer valget i USA, gir de tre amerikanske forskerne her sin analyse av hva som blir avgjørende når amerikanerne går til valgurnene 5. november.

MAGA, som står for Make America Great Again, er en bevegelse i det republikanske partiet. De støtter Donald Trump i tykt og tynt og hevder at han er den reelle vinneren av valget i 2020. De utgjør en tredjedel av republikanerne, ifølge en studie.

Men for å bli president, må Trump også få stemmene til mer moderate republikanske velgere og i tillegg vinne nye. Da er spørsmålet hva som er viktig for disse velgerne.

Trump-reklamene handler ikke så mye om Trump

Trumps valgmøter er rettet mot de trofaste velgerne, men valgkampanjen hans er bredere og handler om politiske saker heller enn Trump som person, ifølge Dan Myers ved University of Minnesota.

– Reklamene gir innsikt i hvordan Trump, eller i hvert fall kampanjestaben hans, tenker. Annonsene handler mest om økonomi og inflasjon. Det tyder på at de tror dette er vinnersaker for dem, sier Myers. Han forsker på politisk psykologi og kommunikasjon.

Annonsene minner velgerne om at økonomien var bedre da Trump var president. Og de anklager Kamala Harris for å ha bidratt til forverret økonomi og høy inflasjon.

Den viktigste saken for velgerne

– Personlig økonomi pleier å være den viktigste saken for amerikanske velgere, sier Nicholas Howard, forsker i statsvitenskap ved Concordia College i Minnesota.

Nicholas Howard forsker på amerikansk politikk ved Concordia College i Minnesota.

Økonomi er særlig viktig for republikanerne. Hele 93 prosent av dem sier økonomi er en toppsak for dem, ifølge Pew Research Center.

En ny meningsmåling fra gallup.com viser at 54 prosent av velgerne mener Donald Trump vil håndtere økonomien best, mens 45 prosent stoler mer på Kamala Harris.

Donald Trump frir til folk med lav utdanning i områder med økonomisk nedgang, samtidig som han fyrer løs mot andre samfunnsgrupper.

– Trump angriper ikke bare ulovlige innvandrere, men også de med høy utdanning i byene, sier Torben Iversen, professor i politisk økonomi på Harvard University.

Stenges ute av boligprisene

– For å forstå hvorfor støtten til Donald Trump er så høy, må vi forstå den enorme kløften som har oppstått i USA, mener Iversen.

På den ene siden av kløften er folk med utdanning i byer med god økonomisk vekst.

På den andre siden er folk i små byer og steder, som er stengt ute fra byene på grunn av høye boligpriser. Barna deres får ikke tilgang til de gode skolene og de mange mulighetene som finnes i byene.

Trump kobler dette til innvandring, ifølge Iversen. Trump tegner et bilde av demokratene som et parti for de privilegerte, urbane klassene i allianse med uverdige fattige minoriteter.

Den hvite arbeiderklassen blir utelatt og føler seg truet av konkurransen fra ufaglærte innvandrere.

Flertallet støtter masseutvisning av illegale innvandrere

Trump argumenterer for strenge tiltak mot innvandring og politikk som skal beskytte USAs egen industri mot konkurransen fra utlandet.

– Trump sier også at han skal deregulere og senke rentene, men det vil sannsynligvis ikke fungere. Retorikken hans er ofte mer symbolsk enn konkret, sier Iversen.

Et konkret valgløfte fra Trump er at han vil sende ut millioner av ulovlige innvandrere. Dette løftet slår an blant velgerne hans: 88 prosent av dem støtter massedeportasjoner, ifølge Pew Research Centre. Bare 27 prosent av de som stemmer på Harris, er for forslaget. 

Torben Iversen er professor i politisk økonomi ved Harvard University i USA.

Torben Iversen ved Harvard University minner om at oppslutningen om Trumps politikk ikke er spesiell for USA.

– Jeg tror ikke Trump er så forskjellig fra høyrepopulistiske politikere i Europa, spesielt når det gjelder innvandring, sier Iversen.

Abort viktig for 35 prosent av republikanerne

– De republikanske velgerne bryr seg til en viss grad om abort, sier Dan Myers.

Tidligere var alle kvinner i USA sikret retten til selvbestemt abort. Da Trump var president, oppnevnte han tre konservative dommere til Høyesterett. Slik ble det flertall for å oppheve den nasjonale rettigheten. Nå er det opp til hver stat å bestemme om det skal være fri abort eller ikke.

Halvparten av alle velgerne i USA mener at abort er svært viktig for dem. Men det er minst viktig for republikanerne. Bare 35 prosent setter det som toppsak, mot 67 prosent av demokratene, ifølge Pew Research Center.

Når det gjelder helsepolitikk og samferdsel, leder Harris over Trump, sier Howard.

Velgerne har også større tiltro til Harris når det gjelder skole og utdanning.

– Men skolespørsmål blir avgjort i delstatene. Derfor er ikke utdanning en stor del av den nasjonale valgkampen, sier Howard.

Valgdagen i USA er 5. november, men forhåndsstemmingen har startet. For mange handler dette valget om selve det amerikanske demokratiet.

Hva med utenrikspolitikk?

– Utenrikspolitikk spiller ikke en stor rolle for den vanlige velgeren. Det er viktigere for de politiske elitene, mener Dan Myers.

Likevel dukker internasjonal politikk opp i valgkampen.

– Spesielt når vi snakker om Palestina og Israel, Russland og Ukraina, og i en viss grad Kina og Taiwan, sier Howard.

Både Myers og Howard peker på Trumps slagord America First, som handler om at USA skal prioritere egne interesser.

Trump vil øke tollsatsene for å beskytte mot konkurransen fra billige, utenlandske varer. Han argumenterer for lavere aktivitet i internasjonale kriser og kriger, NATO og klimaavtaler, hvis det da ikke er gunstig for USA.

– Men spørsmål om hvor involvert vi bør være i NATO eller hva vi skal gjøre i Ukraina, vil ikke spille en stor rolle i hvordan folk stemmer, sier Myers.

Dan Myers er førsteamanuensis i statsvitenskap på University of Minnesota.

Ikke alle republikanere stemmer Trump

Partitilhørigheten har blitt sterkere i USA de siste årene.

– Det er ikke så mange tvilere. Folk stemmer nå mye oftere etter hvilken gruppe de tilhører og hvor de bor. Skillene mellom partiene har blitt tydeligere, sier Howard.

Derfor stemmer de fleste republikanere på Donald Trump uansett om de liker ham eller ikke.

Men ikke alle.

David French er skribent, republikaner og for strengere abortlover. For han er utenrikspolitikken en grunn til ikke å stemme på Trump.

– Den demokratiske presidentkandidaten vil stå imot Vladimir Putin og russisk aggresjon, mens Trump vil gi etter. Det mest konservative jeg kan gjøre er å stemme på Kamala Harris, skriver French i New York Times.

Kamp om demokratiet

For mange framstår dette presidentvalget som en kamp om selve demokratiet.

Det er det for mange MAGA-velgere. De vil redde demokratiet, som de mener ble stjålet i 2020.  Save America er et av slagordene.

«Demokratene dreper demokratiet», sa en Trump-tilhenger til CNN

Donald Trump har selv sagt at det vil bli slutten på det amerikanske demokratiet om han ikke vinner presidentvalget, ifølge Reuters.

Andre mener at demokratiet i USA er truet av nettopp MAGA og Donald Trump.

Nylig startet en kampanje der republikanere forteller hvorfor de ikke lenger vil stemme på Trump. De har samlet inn 15 millioner dollar for å spre sitt budskap. Kampanjen forteller om David fra Missouri som skal stemme på en demokrat for første gang i livet. Årsaken er stormingen av Kongressen i 2021 og Trumps medvirkning.

– Jeg er ikke enig i alt som Demokratene vil gjøre, men jeg vet at de ikke vil styrte regjeringen. Det er så enkelt som at jeg tror på demokratiet mitt, jeg tror på landet mitt og at landet er viktigere enn partiene, sier David i den politiske annonsen.

 

Opptatt av samfunn og oppvekst?

Utdanning, familie, økonomi, politikk og ledelse er bare noe av det du blir oppdatert på i nyhetsbrev fra forskning.no.

Meld meg på

Powered by Labrador CMS