Liz Truss blir britenes fjerde statsminister på seks år.
(Foto: Phil Noble, Reuters, NTB)
Utfordingene i kø for Liz Truss
PODCAST: Britenes nye statsminister heter Liz Truss (47). Hun var ikke parlamentgruppas førstevalg, men partimedlemmene bestemmer.
Liz Truss blir britenes fjerde statsminister på seks år, og den tredje som er kvinne. De to forrige var Margaret Thatcher og Theresa May, også de fra det konservative partiet.
Etter en seks uker lang intens – og til tider stygg – lederkamp mellom Truss og Sunak ble resultatet av uravstemningen kunngjort mandag ettermiddag. Uravstemningen er gjort blant de rundt 200.000 medlemmene i det konservative partiet, drøyt 80 prosent av dem stemte. Truss vant med 57,4 prosent av stemmene, mot Sunaks 42.6 prosent, en langt mindre seiersmargin enn mange ventet på forhånd.
Truss var ikke den konservative parlamentsgruppas førstevalg. Hennes rival, tidligere finansminister Rishi Sunak (42), vant klart alle rundene med avstemning i parlamentsgruppa for å komme fram til de to finalistene.
Men det er partimedlemmene som velger, og Truss har ledet klart på alle meningsmålinger gjort blant dem. Truss har vært en svært lojal Johnson-tilhenger, i motsetning til Sunak som fikk nok og trakk seg som finansminister. Boris Johnson er fortsatt populær i store deler av det konservative partiet. Hadde han kunne stille til valg, viser flere meningsmålinger at han hadde danket ut både Truss og Sunak.
Formidabel oppgave
For flertallet av britene er det kun én ting som gjelder akkurat nå – å få hjelp med de galopperende levekostnadene. Inflasjonen er på over 10 prosent, den høyeste på 40 år, og den ventes å stige ytterligere. Energiprisene er rekordhøye, og millioner av briter sliter med å få endene til å møtes.
Truss sa søndag til BBC at dersom hun blir statsminister, vil hun foreta seg noe «umiddelbart» og vil legge fram en hjelpepakke innen en uke for å takle de økende energiprisene. Truss ville imidlertid ikke komme med detaljer om hva krisepakka vil inneholde.
Hun har også andre store oppgaver å ta fatt i:
- Det er krise i det statlige helsevesenet (NHS). Tusenvis av stillinger står ledige. Over seks millioner står i helsekø. Det er lang ventetid og krise i ambulansetjenesten.
- Streik i ulike sektorer, blant annet jernbanen.
- Strid om Nord-Irland-protokollen i brexitavtalen. Har ført til at Nord-Irland fortsatt står uten regjering, fire måneder etter valget på ny provinsforsamling i mai.
- Krig i Ukraina.
Bulldoserfart
Spørsmålet er om Liz Truss har det formatet som skal til for å bringe britene ut av krisen – og samle et svært splittet parti. Hun har i hvert fall solid regjeringserfaring. Truss ble valgt inn i Underhuset i 2010 og har sittet i regjering fra 2014, både under David Cameron, Theresa May og Boris Johnson. Det siste året har hun vært utenriksminister.
Som sin forgjenger Boris Johnson er hun ikke redd for snuoperasjoner. Hun har en bakgrunn i Liberaldemokratene og talte som ung politiker om å avskaffe monarkiet. Under brexitavstemningen var hun tilhenger av å forbli i EU, men har nå snudd og er en varm tilhenger av brexit.
Truss tilhører fløyen lengst til høyre i det konservative partiet. Hun har lovet skatteletter og mener det vil stagge inflasjonen.
På velgermøtene i sommer har hun solgt seg inn hos sine partifeller som en politiker som «gets the job done», altså en politiker som får jobben gjort og ifølge henne selv i bulldoserfart. Nettopp det siste er det mange som er kritiske til og peker på at Truss handler raskt uten å ha nok kunnskap eller høre på rådgivere.
Lang vei fram
Liz Truss har en lang vei å gå for å overbevise velgerne om at hun vil bli en god statsminister. I en måling gjort av YouGov i forrige uke svarer bare 12 prosent av de spurte at de tror Liz Truss kommer til å gjøre det godt som statsminister. 52 prosent tror hun vil bli en dårlig eller svært dårlig statsminister.
Få av de spurte har også noen tro på at Truss kan ordne opp på 11 sentrale områder, som levekostnader, helse, innvandring og økonomi. Mellom 53 og 65 prosent har ingen tro på at hun kan ordne opp. Mellom 16 og 24 prosent har stor eller litt tro på henne, mens de resterende ikke har noen mening.
Og neste parlamentsvalg er ikke mer enn drøye to år unna. Så Truss har ikke mer enn tiden av veien med å overbevise velgerne om at hun er den statsministeren britene trenger. Labour har et solid forsprang på meningsmålingene, ifølge Politico.
I studio i denne episoden av Pod Britannia: Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder og Trine Andersen, ansvarlig redaktør i britiskpolitikk.no.
Du kan høre Pod Britannia i Apple Podcasts, Spotify eller på nettsiden britiskpolitikk.no, som står bak podkasten.
Vi vil gjerne høre fra deg!
TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?
Om Pod Britannia
I Pod Britannia snakker vi om temaer som er viktige for å forstå britisk politikk og kultur. Bak podcasten står nettstedet britiskpolitikk.no, som drives av journalist Trine Andersen, førstelektor ved UiA Erik Mustad og førstelektor ved UiO Øivind Bratberg. I podcastene tar vi opp et bredt spekter av temaer, fra dagsaktuell politikk og kultur til historiske hendelser og portretter. Du finner podcasten på Itunes - og Spotify - samt på vårt nettsted. Alle episoder ligger også ute på Acast.