Vil Liz Truss bli vår tids Maragaret Thatcher? Bildet av Thatcher er fra 1984.

Er hun den nye Margaret Thatcher?

Liz Truss (47) vil gjerne framstå som en ny Thatcher. Men hun har på ingen måte den samme autoriteten, mener statsviter og Storbritannia-ekspert Øivind Bratberg.

Da hun var syv år gammel, fikk Liz Truss rollen som Margaret Thatcher da klassen hennes på barneskolen skulle arrangere liksom-valg. Det ble ingen suksess.

– Jeg holdt en glødende tale, men endte opp med å få null stemmer. Jeg stemte ikke engang på meg selv, har Truss fortalt til avisa The Scotsman.

Nå skal Truss overta etter «Jernladyen» på ordentlig.

De rundt 160.000 medlemmene av Det konservative partiet valgte henne mandag til partiets nye leder.

Dermed får hun også jobben som Storbritannias nye statsminister etter partifellen Boris Johnson.

Likhetstrekk

– Liz Truss er nok en atskillig lettere politiker enn det Margaret Thatcher var, sier Øivind Bratberg til forskning.no.

– Selv om det finnes likhetstrekk mellom de to, og Truss nok forsøker å iscenesette seg selv som en ny Thatcher, så er bevisbyrden stor om hun vil løfte arven etter Thatcher.

Forskeren ved Universitetet i Oslo er en av deltagerne i podkasten Pod Britannia som du jevnlig hører nye episoder av på forskning.no.

Et mer høyreorientert Storbritannia

Hva kan Storbritannia vente seg med Liz Truss som ny statsminister?

– Det framstår iallfall som en snarvei til et mer høyreorientert Storbritannia.

Bratberg peker på lavere skatter, mer verdikonservatisme og en generelt mer gjenkjennelig høyrepolitikk i flere sammenhenger.

Dette er en politikk deler av grunnfjellet i Det konservative partiet helt sikkert vil like.

Men det er også en risikabel politikk, påpeker Storbritannia-forskeren.

Økonomer er uenige

– Det aller største usikkerhetsmomentet er dette: Vil planen hennes få bukt med en veldig høy inflasjon, energikrise og generelle nedgangstider?

De som er enige med Truss mener at skattekutt er raskeste vei til mer kjøpekraft for befolkning. Det er dessuten ideologisk riktig for en konservativ statsminister.

De som er uenige med henne, sier at skattekutt bare er enda mer inflasjonsdrivende.

– Dette er en intern diskusjon på høyresiden i Storbritannia, der mye står på spill for troverdigheten til Torryene som regjeringsparti. Er de i stand til å styre den britiske skuta riktig?

Medlemmene av Det konservative partiet i Storbritannia har besluttet at Liz Truss skal overta etter Boris Johnson som partileder. Dermed overtar hun også jobben som statsminister.

Inflasjon på 10 prosent

Prisstigningen i Storbritannia er nå på 10 prosent og den høyeste på 40 år.

Mange briter kan i tillegg stå overfor en kald vinter i boligene sine.

Britiske husholdninger har i mange tiår vært vant til å bruke rundt 1000 pund (cirka 11.500 kroner) årlig på energi. Nå kan den gjennomsnittlige britiske husholdningen komme til å måtte betale 40.000 eller 50.000 kroner årlig for energiforbruket sitt.

Med dette som bakteppe, så spør mange seg nå om Truss virkelig vil gå videre med planene sine om skattekutt som framfor alt vil tjene de rike.

– Det hun har skissert som planene sine framstår for mange økonomiske eksperter som et ekstremt skummelt eksperiment, sier Bratberg.

Dette vil Liz Truss gjøre:

  • I første omgang droppe alle planlagte skatteøkninger både for privatpersoner og næringslivet.
  • Oppheve avgiftene på energi som skal gå til grønne klimatiltak.
  • Endre skattereglene slik at det blir enklere å være hjemmeværende med barn eller eldre familiemedlemmer.
  • Skape egne «lav skatt og få regler-soner» i Storbritannia for å få fart på innovasjon og nye bedriftsetableringer.
  • Bruke 2,5 prosent av BNP på forsvaret innen 2026, og 3 prosent innen 2030.

Kilde: BBC

Venstreorientert mor

Liz Truss vokste opp i et hjem hun beskriver som «venstreorientert» med en mor som kjempet mot atomvåpen.

Etter å ha blitt uteksaminert fra Universitetet i Oxford begynte Truss å jobbe som regnskapsfører hos oljeselskapet Shell. Ektemannen hennes Hugh O’Leary er også regnskapsfører og med ham har hun to barn.

Ved Brexit-avstemningen i 2016 tilhørte Truss dem som ville at Storbritannia skulle bli i EU. Men etter nei-flertallet har hun snudd.

En del av profileringen hennes har handlet om å framstå som en hauk i Brexit-spørsmålet. Hun vil gjerne vise seg som enda hardere i klypa overfor EU enn avgående statsminister Boris Johnson, mener Bratberg.

I kampen mot de andre kandidatene til ledervervet i Det konservative partiet har Truss tilsynelatende lagt seg tett opptil populære Boris Johnson sin linje.

– Men når hun framstår som en Boris Johnson-arvtager, så har nok det mer med personlig lojalitet enn det har med politisk profil å gjøre, sier Bratberg.

I jobben som utenriksminister i Boris Johnsons regjering har Truss også vært en hardliner i møte med Vladimir Putin og Russlands invasjon av Ukraina.

Men ikke uten likheter med Thatcher

Liz Truss er langt ifra uten likheter med Margaret Thatcher.

Hun er som Thatcher ei hardtarbeidende middelklassejente som gjerne ikler seg pelshatt og hvit sløyfe – og som har de riktige verdiene.

– Spørsmålet nå er om hun klarer å ta Storbritannia med storm slik Thatcher en gang klarte å gjøre det, sier Øivind Bratberg.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS