Har finansmegleren testosteronnivået på topp om morgenen, øker sjansen for profitt.
ErikTunstad, fagredaktør
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Foto: Joe Herbert
Britiske forskere mener å ha funnet klare sammenhenger mellom kjønnshormonet testosteron og oppnådd økonomisk profitt.
De fulgte 17 mannlige finansmeglere i to uker, i sin daglige jobb i Londons finansverden. Hormonnivåer ble målt, og stilt opp mot økonomisk prestasjon.
På liknende vis synes hormonet cortisol - som også er et naturlig produsert steroid med effekt på humør og beslutningsevne - å variere i takt med usikkerheten i markedet.
Analyserte spytt
John Coates og Joe Herbert ved Department of Physiology, Development and Neuroscience ved University of Cambridge, foretok kontinuerlige analyser av studieobjektenes spytt, før og etter arbeidstid.
Forskerne så etter sammenhenger med profitt, tap eller ingen inntjening.
Ut fra det de innrømmer er et noe magert datagrunnlag, mener de å kunne se at høyt testosteronnivå ved dagens slutt sammenfaller med god inntjening, og - ikke minst - at høyt testosteronnivå om morgenen kan være en indikator på at dagen vil bringe større profitt enn vanlig.
Selvsikkerhet
Resultatet er kanskje ikke så overraskende, skriver forskerne, når vi vet at testosteron er et hormon forbundet med selvsikkerhet og viljen til å ta sjanser, mens cortisolnivået øker i usikre situasjoner, og gjerne tilter hjernen i retning av forsiktig oppførsel.
Studier av både mennesker og dyr forbinder testosteron med økt utholdelse, apetitt for risikotagning og fryktløshet i ukjente situasjoner, kvaliteter som kan få enhver handelsmann til å lykkes.
(Foto: National Academy of Sciences, PNAS)"
Forskerne legger imidlertid til at dersom testosteronnivået fortsetter å være høyt over lengere tid, øker det sjansen for en motsatt effekt.
Testosteron har en avhengighetsskapende virkning, og kan føre til impulsivitet, øket behov for spenning, og vilje til å ta unødige risikoer.
Forskerne spekulerer derfor over forbindelser mellom de registrerte hormonvariasjonene, og irrasjonelle hendelser i finansmarkedet.
Studien sier ikke noe om hva som var årsaken til at finansmennenes testosteronnivå varierte fra dag til dag.