Denne artikkelen er produsert og finansiert av UiT Norges arktiske universitet - les mer.

De fleste nordmenn blir smittet av kjønnssykdommer hjemme eller i de vanligste ferielandene: Hellas, Tyrkia og Spania. (Foto: DisobeyArt / Shutterstock / NTB scanpix)

Ferieflørt? Her er det mest kjønnssykdommer i Europa

Norge er blant landene med flest klamydiasmittede, mens England er på europatoppen i gonoré og herpes.

Natta var varm, stjerneklar og full av nye, søte lukter; folk bar lette sommerklær over solbrun hud. De fikk øye på hverandre i strandbaren ved palmene. Idet han skålte med vennegjengen, møttes blikkene deres, og begge kjente et kilende sug i magen ...

Omtrent slik starter kanskje mangt et hett bekjentskap på ferieturen, eller mange drømmer i alle fall om litt romantikk – og sex – i sommer?

Uansett om du ønsker deg hete netter med nye bekjentskaper eller ikke, kan det være greit å vite litt om utbredelsen av det som kan bli følgen av feriemoroa – i alle fall dersom den gjøres ubeskyttet: seksuelt overførbare sykdommer.

Overvåker sykdomssmitte

Ørjan Olsvik, professor i medisinsk mikrobiologi, har full kontroll på utbredelsen av seksuelt overførbare sykdommer.

Olsvik og kollegene ved Det helsevitenskapelige fakultetet på UiT Norges arktiske universitet, mottar kontinuerlig data fra Det Europeiske senteret for sykdomskontroll om utbrudd og antallet av forskjellige infeksjonssykdommer fra EU- og EØS-land.

Mest klamydia og gonoré

– Antibiotikaresistent gonoré er i frammarsj, og klamydia har vært det en stund, så disse er de mest utbredte kjønnssykdommene i Europa nå, innleder Olsvik.

Totalt sett har det de siste 30 årene vært en nedgang i gonoré-tilfeller i Europa, men dette er i ferd med å endre seg. I Norge økte gonoré med 17 prosent fra 2017 til 2018. Det som er ekstra urovekkende er at en antibiotika-resistent variant er på framgang globalt og i ferd med å innta Europa.

Men Olsvik har mer på lager som flørtende ferierende må passe seg for.

(Grafikk: Julie Utler Gjengedal / UiT. Kilde: ECDC. Created with Datawrapper).

– Det er over 30 forskjellige bakterier, virus og parasitter som kan smitte ved ubeskyttet seksuell kontakt, forteller Olsvik.

Noen er mer vanlige i Europa, som gonoré, klamydia og syfilis, men en kan også få genital smitte av både humant papilloma-virus (HPV) – et virus som kan føre til kreft – og herpesvirus, hepatitt B-virus, samt HIV.

Klamydia: Norge på «Topp 3»

I Europa er klamydia den kjønnssykdommen som smittes oftest.

For å kunne sammenligne tall, brukes antall smittede per 100 000 innbyggere per år. Dette kalles insidens.

146 personer per 100 000 tester positivt for klamydia i EU-land. Det er store nasjonale forskjeller. Norge hadde i flere år den tvilsomme førsteplassen, men har de siste årene blitt «slått» av sine naboland. Island er nå på topp med hele 650 per 100 000, deretter kommer Danmark med 573 og Norge på 3. plass med 478.

Det var i 2018 over 26 tusen som fikk diagnosen klamydia i Norge, og det er en liten 10% overvekt av kvinner som tester positivt.

Ikke alle land registrerer likt

At ferieland som Spania kun har registrert 23 tilfeller klamydia per 100 000, reflekterer nok ikke manglende seksuell aktivitet, men heller at de ikke registrerer alle tilfellene. Italia, Hellas, Tyskland og Frankrike har ennå ikke registrert sine klamydiatall for 2017 til europeiske smittevernmyndigheter.

– Tall er tall, men når det gjelder seksuelt overførbare sykdommer kan kulturelle forskjeller gjøre at ikke alle smittede pasienter blir registrert offisielt, mener Olsvik.

Gonoré: England har flest tilfeller

Europamester i gonoré er utvilsomt England med en insidens på hele 75, deretter kommer Irland med 47, Danmark med 33, Island med 29, Norge med 27.

Ørjan Olsvik, professor i medisinsk mikrobioplogi ved UiT Norges arktiske universitet. Foto: David Jensen, UiT.

Et stort problem, særlig i Asia, er økningen av infeksjoner med gonorébakterier som nesten ikke lar seg behandle med antibiotika.

Det er for øvrig kun menn som merker symptomene, da de arter seg forskjellig hos menn og kvinner.

Menn som får gonoré-infeksjon i penis får vanligvis sterke symptomer ved vannlating. Anal smitte gir ikke samme tydelige infeksjonssymptomer. Kvinner får til å begynne med færre symptomer på sykdom enn menn, men infeksjonen kan spre seg til hele bekkenområdet.

– Dette er ikke en suvenir du ønsker å ta med deg hjem fra ferie, sier Olsvik og beskriver hva som kan skje uten effektiv behandling; åpne sår, bekkenbetennelse og sterilitet.

Gonoré er i de skandinaviske landene mer utbredt blant menn som har sex med menn enn ved heteroseksuelle forbindelser.

Syfilis: Moldova og Island på topp

Syfilis er en svært alvorlig sykdom, og den er registrert med flest tilfeller på Island. Her er det 15 registrerte tilfeller syfilis-smitte per 100 000 innbyggere per år.

Norge har, i likhet med Sverige, registrert 4 tilfeller per 100 000 i 2017. Om vi beveger oss utenfor EU-grensene, er Moldova er på topp i syfilis sammen med Russland, med henholdsvis 78 og 74 tilfeller pr 100 000 per år.

HPV og hepatitter: Mest i England og Island også her

Det er også andre infeksjonssykdommer som kan smittes seksuelt. I Norge og andre land som vaksinerer ungdommer mot humant papilloma virus (HPV), er disse farlige virusvariantene nesten borte. Men i land uten aktiv vaksine, finner man dette viruset som kan gi kreft, både i livmorhalsen, analt, på penis, og i halsen.

For perioden 2000 til 2013, viser statistikken at humant papilloma virus (HPV) -smitte skjer oftest i England med hele 131 tilfeller pr 100 000, deretter kommer Irland med og Island.

For hepatitt B-virus og det farlige hepatitt C-viruset, er Island nok en gang på topp.

HIV og herpes

HIV-smitte er ikke lenger en dødsdom grunnet gode behandlingsalternativer, men fortsatt smittes både menn, og i noe mindre grad kvinner, av dette fryktede viruset ved ubeskyttet sex. Ifølge statistikken er HIV-infeksjon nå mest utbredt i Estland og Portugal blant de europeiske landene.

Frykter du genital herpesinfeksjon, er Moldova og England ikke landene å dra til for ubeskyttet sex. En insidens på henholdsvis 67 og 36, er en klar advarsel.

Hvor blir nordmenn smittet?

De fleste nordmenn blir smittet i Europa, men noen kommer hjem fra Afrika og Asia med sykdom etter å ha hatt seksuell omgang med blant annet prostituerte.

I Europa er det i de vanligste ferielandene nordmenn blir smittet, altså Hellas, Tyrkia og Spania. Men det kan være litt forskjell imellom kjønnene hvem man smittes av.

– Det kan se ut til at norske kvinner har mer sjans på de lokale innbyggerne på ferie, enn norske menn, sier Olsvik.

Ifølge statistikken ser nemlig norske kvinner ut til å bli smittet av lokale menn i middelhavslandene, mens norske menn ofte oppgir å ha blitt smittet av andre utenlandske turister.

Olsvik understreker for øvrig at dette bare er en tendens, og at det er få vitenskapelige arbeider på området.

Oppfordrer til kondombruk

Uansett, ta med deg et klart råd på ferien fra en som ofte tester personer som har hatt ubeskyttet sex:

– Om du skal ha sex med noen, bruk for all del kondom. Og særlig utenlands, der det kan være flere og andre sykdommer enn her i Norge, sier helsesykepleier Merete Nypan, ved Helsestasjon for ungdom, Tvibit, i Tromsø.

Hun legger til:

– Og om du har hatt ubeskyttet sex, så må du teste deg. Men husk, testing fjerner ikke sykdommer du kan få – kjønnssykdommer fører ofte med seg store ulemper og plager.

Ved Helsestasjon for ungdom, Tvibit, i Tromsø – som er for ungdom mellom 13 og 23 år – tar Nypan jevnlig imot unge mennesker som har hatt ubeskyttet sex og vil teste seg. Hun forteller at det hovedsakelig er klamydia, og av og til herpes, ungdommene har fått og behandles for ved helsestasjonen.

Gir nordmenn blaffen i kjønnssykdommer?

Hvordan er egentlig holdningene rundt kondombruk blant unge nordmenn?

– Nordmenn er jo dårligst i klassen når det gjelder kondombruk, vi bruker mindre kondomer enn i de fleste andre land, sier Nypan.

Hun mener det er et sammensatt problem.

– Ungdommene forteller ofte at ved å trekke fram kondomene, mistenkeliggjør man partneren, og det oppleves ubehagelig og pinlig.

Mange jenter bruker også p-piller og tenker da at det «ikke er nødvendig» - men det stemmer jo ikke. Jenter forteller også at guttene ikke engang spør om jentene bruker noen form for beskyttelse mot graviditet.

– De kommuniserer rett og slett ikke om prevensjon, det er vel problemet, sier helsesykepleieren.

I tillegg skjer en del ubeskytta sex i forbindelse med alkohol og beruselse, og da forsvinner som kjent fornuften.

– Så nordmenn er dårlige i kondombruk og kjønnssykdommene øker. Gir vi rett og slett blaffen i risikoen for kjønnssykdommer?

– Man gir vel ikke akkurat blaffen. De som får smitten synes det er pinlig og er engstelige, spesielt for å bli sterile. Men i øyeblikket de har sex, tenker de ikke på det. Det er en dissonans her. Jeg lurer på om klamydia kanskje ikke er skremmende nok? undrer Nypan.

Brukte mer kondom da HIV-frykten var stor

Hun utdyper at vi i Norge nå er tilbake til cirka samme smitteomfang for klamydia som på 1980-tallet, altså rundt 20 000 i året. På 1990-tallet da alle var redde for HIV/AIDS brukte folk mer kondom, og da var tallene nede i 10 000 i året.

– Trusselbildet for HIV i Norge er gått over, det ble ikke den store epidemien man fryktet, og det har kanskje ført til at folk igjen har blitt mindre nøye? undrer helsesykepleieren.

Powered by Labrador CMS