Denne artikkelen er produsert og finansiert av UiT Norges arktiske universitet - les mer.

Personer med dårlig immunforsvar eller personer som ikke er vaksinerte, bør holde seg unna områder med mye meslinger, råder professor ved UiT, Ørjan Olsvik. (Illustrasjonsbilde: wk1003mike / Shutterstock / NTB scanpix)

Her er smittefaren for meslinger størst

Den ekstremt smittsomme sykdommen meslinger øker i Europa og globalt. Her gir forsker svar på hvilke forholdsregler du bør ta når du skal reise til utlandet.

Meslinger er trolig det mest smittsomme viruset vi kjenner til.

– Om du ikke er vaksinert og oppholder deg noe tid i nærheten av en som har meslinger, er sjansen 90 prosent for at du smittes, sier Ørjan Olsvik, professor i medisinsk mikrobiologi ved UiT Norges arktiske universitet.

Det har i den siste tida vært skrevet mye om at meslinger øker i vestlige land. I verste fall er sykdommen dødelig.

Sykdommen var nesten helt utryddet i Norge, men på grunn av at færre tar vaksinen, og at folk reiser mye til land der sykdommen er mer utbredt, har meslinger blusset opp både i Norge, Europa og USA de siste årene.

Se kart over hvilke land som har flest tilfeller av meslingutbrudd lenger ned i saken.

Generelt sett er alle som er vaksinerte beskyttet mot meslinger. Men enkelte grupper er sårbare for smitte.

– Det gjelder alle som er uvaksinerte, og personer med svekket immunforsvar, som for eksempel kreftpasienter og andre som tar medisin som påvirker immunforsvaret, sier Olsvik.

Vaksinerte mødre gir barna antistoffer mot meslinger

I Norge får alle barn tilbud om vaksine gjennom barnevaksinasjonsprogrammet, og MMR-vaksinen mot blant annet meslinger som tilbys ved 15 måneders alder.

Men hva gjør man dersom man skal reise til utlandet med et barn som er yngre enn 15 måneder?

– Når det gjelder meslinger, så viser nyere forskning fra amerikanske helsemyndigheter at det ikke er nødvendig å vaksinere før barnet er 15 måneder, fordi barnet har morens antistoffer som beskytter det fram til da, forteller Olsvik.

Dette gjelder selvsagt kun dersom mor er vaksinert mot meslinger.

– Dette pålegger mødrene et stort ansvar for selv å være vaksinerte. Uvaksinerte mødre gjør at barnets immunforsvar er dårligere, understreker Olsvik.

Dersom man skal reise til et land med meslingutbrudd, er det ifølge Folkehelseinstituttet mulig å få vaksinert barn mot meslinger allerede fra seks måneders alder selv om vaksinen egentlig ikke er beregnet for så små barn. Men ifølge amerikanske helsemyndigheter er dette altså egentlig ikke nødvendig dersom mor var vaksinert.

Noen vaksiner bør man imidlertid vurdere før man tar med babyer på reise.

– Barn kan få noen vaksiner helt ned i seks ukers alder, blant annet mot rotaviruset som gir diaré, sier Olsvik.

Ida Haugen Hagland og Filippa (5 mnd.) (Foto: David Jensen, UiT)

Meslinger en snakkis blant småbarnsforeldre

Dersom familien skal reise til utlandet i sommer, ønsker Ida Haugen Hagland å vaksinere datteren Filippa, som er fem måneder, mot meslinger.

– Vi har ikke planlagt noen utenlandsreise foreløpig, men dersom vi gjør det, kommer vi til å vaksinere Filippa, sier Haugen Hagland.

Førstegangsmammaen har hørt fra andre småbarnsforeldre at det er mulig å vaksinere babyer mot meslinger tidligere enn ved 15 måneder, som er alderen man vaksinerer mot meslinger i det norske barnevaksinasjonsprogrammet.

– I barselgruppa mi er det en mor fra Litauen, og hun vaksinerte babyen sin før de skulle reise dit på besøk. Sånn ble vi andre i gruppa også bevisst på det, forteller Haugen Hagland.

Hun legger til at temaet meslinger er en «snakkis» blant småbarnsforeldre.

– Det er veldig i tida. Da jeg skulle google «vaksine», rakk jeg bare å taste inn «va» før «vaksine mot meslinger» kom opp som forslag, smiler Haugen Hagland.

Hun har ikke tidligere hørt om at mors antistoffer sikrer barnet mot meslingsmitte fram til 15 måneder.

– Det er nytt for meg. Jeg stoler på ekspertisen til forskerne, men ville nok likevel valgt å vaksinere før en utenlandsreise, for å være på den sikre siden, forteller Haugen Hagland.

Professor i medisinsk mikrobilogi ved UiT Norges arktiske universitet, Ørjan Olsvik, sier det er viktig at alle vaksinerer seg selv og barna sine. Slik beskytter man svake grupper med dårlig immunforsvar. (Foto: David Jensen, UiT Norges arktiske universitet).

Skremmende med vaksinemotstandere

Det at enkelte velger å ikke vaksinere barna sine i det hele tatt, kan hun ikke forstå.

– Jeg synes det er skremmende at folk kan være vaksinemotstandere. Jeg er opptatt av å vaksinere og stoler på helsemyndighetene. Når ekspertisen finnes, så er det klart vi må forholde oss til deres råd, sier den nybakte mammaen.

Hvor er det mest meslinger?

Personer med dårlig immunforsvar eller personer som ikke er vaksinerte, bør holde seg unna områder med mye meslinger, råder forskerne.

I Norge er det de ti siste årene registrert til sammen 101 tilfeller av meslinger, av disse er 45 smittet i utlandet, gjerne i land som ikke har gode barnevaksineprogrammer. De fleste tilfellene har vært påvist hos personer med adresse Oslo (50 pasienter) og i Akershus (10 pasienter). Det er få tilfeller av meslinger i andre deler av landet.

I EU er det Italia, Frankrike og Romania som ligger på topp med på med 2107, 2028 og 1390 nye tilfeller. Disse landene er etterfulgt av Hellas med 870 tilfeller og Storbritannia med 860. Norge ligger nederst på lista med kun 7 nye tilfeller siste år, men smitteraten er oppadgående.

Madagaskar og Ukraina har flest tilfeller

På verdensbasis er tallene adskillige mer dramatiske. Madagaskar ligger på en soleklar topp, med hele 61 761 smittende de siste tolv månedene. Det utgjør 3 406 smittede per million innbyggere.

Andre land med svært høy forekomst er Ukraina, med 1770 smittede per million innbyggere og Georgia, med 1191 smittede per million innbyggere.

Også Albania, Yemen, Israel, Kirgisistan og Liberia har forekomster på rundt 400 til 500 smittede per million innbyggere.

Sammenlignet med disse, ligger alle EU-land mye lavere, der Italia som har høyest smittetall i EU, har 35 smittede per million. Frankrike har 31, og Norge har hatt 1, 3 smittede per million de siste 12 månedene.

Klikk på kartet for å se meslingutbrudd per 1 million innbygger i forskjellige land de siste 12 månedene:

(Kart: Utviklet med Datawrapper av Julie Utler Gjengedal / UiT med tall fra WHO)

Lite smitterisiko på fly

Kan man få meslingsmitte fra syke personer i flykabinen?

– Ja, dersom du er uvaksinert og sitter svært nær en som er syk med meslinger kan dette teoretisk være mulig. Men smitte av bakterier og virus på fly er meget sjeldent i dag. Luften på moderne fly blir kontinuerlig renset med såkalte hepa-filter som tar bort bakterier og virus. Men hvis du vil unngå å smittes av forkjølelse og bakterier, er det også lurt å holde slimhinnene fuktige, så drikk vann under flyturen, tipser professor Ørjan Olsvik.

Setter andre i fare

Olsvik ønsker at personer som motsetter seg vaksinasjon tenker seg nøye om.

Det viktigste du kan gjøre for å unngå meslinger, er å vaksinere barnet ditt. I tillegg til at barnet blir beskyttet, beskytter du også andre mennesker som er sårbare for viruset.

– De som ikke vaksinerer barna sine, utgjøre en fare for både sine egne barn og andre sårbare mennesker. Så det er ethvert menneskes samfunnsansvar å vaksinere barna sine, slår professoren fast.

Mye falske nyheter

Han oppfordrer folk til å være på vakt og skeptiske til falske nyheter og konspirasjonsteorier mot vaksiner som blant annet finnes i sosiale medier i dag.

– Dersom du leser noe sted at norske vaksiner er farlige, så kan du være sikker på at dette er falske nyheter. Vaksinene vi bruker i dag er ufarlige. Vi har hatt vaksinene i en årrekke og nærmest utryddet mange alvorlige sykdommer som særlig barn tidligere døde av; difteri, polio, stivkrampe og kikhoste. Vi må hindre at nye epidemier bryter ut på grunn av feilinformasjon og forvirring, sier professoren.

Dette er meslinger

  • En svært smittsom, alvorlig sykdom forårsaket av et virus.
  • Før vaksinen mot meslinger i 1963 kom, hadde man store epidemier omtrent hvert 2.til 3. år som forårsaket rundt 2, 6 millioner dødsfall hvert år.
  • Omkring 117 000 mennesker døde av meslinger i 2017 – flesteparten barn under 5 år, til tross for tilgjengeligheten av en trygg og effektiv vaksine.

Symptomer:

  • Oppstår ti til tolv dager etter man har blitt utsatt for smitten.
  • Høy feber, snørr, hoste, røde øyne, flat rødfarge på huden, hvite prikker inni munnen.
  • Rødt, prikkete utslett på huden, som regel først i ansiktet.
Powered by Labrador CMS