Smerter i ungdomstiden har en klar sammenheng med hvordan man klarer seg videre i livet. Det viser doktorgraden til Christian Eckhoff ved UiT Norges arktiske universitet.
Fra 2003 til 2005 ble alle tiendeklassinger i Nord-Norge invitert til å delta i en stor spørreundersøkelse. Over 4000 ungdommer deltok.
De ble blant annet bedt om å oppgi hvor mye smerte de følte og hvordan de hadde det ellers i livet. Stress, ting de opplevde som vanskelige, angst, depresjon og manglende støtte fra familien var noen av temaene de ble bedt om å vurdere.
Nesten en av fire av tiendeklassingene svarte at de var mye plaget med smerter tre til fire ulike steder i kroppen.
Høna eller egget?
Etter en oppfølgingsstudie ved hjelp av data fra Norsk pasientregister og Trygderegisteret, kunne stipendiat Christian Eckhoff følge med på hvordan det hadde gått med de samme ungdommene i ettertid.
Og jo flere smertepunkter tiendeklassingene rapporterte om i den første undersøkelsen, jo flere og større vansker opplevde de senere livet.
– Dette blir selvsagt en klassisk situasjon med høna eller egget. Vi vet ikke smerten er et uttrykk for at de sliter med andre ting, eller om de sliter fordi de føler mye smerte, sier Eckhoff.
Han fant også ut at smerter i ungdomstiden hadde en klar sammenheng med hvor mye de var sykemeldt i voksenlivet, og om de var mottakere av sosialstønad.
– Jo flere smerter de rapportere i ungdommen, jo mer sykemeldt var de som voksne, forteller Eckhoff.
Mange opplevde også psykiske vansker som voksne. Nesten 14 prosent av alle deltakerne hadde vært innom psykiatrien i løpet av tiden undersøkelsen pågikk.
– Vi fant en klar sammenheng mellom utbredte smerter og psykiske vansker i voksenlivet, spesielt angst og depresjon.
Mange unge sliter
Nordnorske ungdommer er ikke de eneste som sliter med smerte. Ifølge HUNT - helsestudiene i Nord-Trøndelag oppgir 44 prosent av 7000 ungdommene mellom 13 og 18 år at de opplever kroniske smerter minst en gang i uka.
– Hyppigst rapportert er problemer med å utføre daglige aktiviteter i fritiden, fulgt av vanskeligheter med å sitte i skoletimen, problemer i gymtimen og søvnforstyrrelser, forteller Gry Børmark Hoftun, forsker fra NTNU til NRK.
Annonse
Lignende studier fra Finland, Sverige, Storbritannia og USA viser også en sterk sammenheng mellom smerter og psykiske vansker.
– Det er en betydelig mengde unge mennesker som sliter. I min studie hadde jeg ikke forventet å finne så klare tall målt over et så langt tidsrom, sier Eckhoff.
Han mener at det trenges flere studier der man ser på en lignende problematikk, gjerne i mindre grupper så forskerne kan komme mer i dybden av problemene.
– Uansett må hovedfokus være at vi bryr oss om ungdommene, sier han.
En ting er i alle fall sikkert. Funnene gir en potensiell inngangsport for å kunne hjelpe ungdommene tidligere.
– Helsepersonell som møter ungdom med utbredte smerter bør undersøke om de sliter med psykiske vansker, avslutter Eckhoff.
Referanse:
Christian Eckhoff: The relationship between pain and perceived stress in a population-based sample of adolescents – Is the relationship gender specific? Scandinavian Journal of Pain, juli 2016. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.sjpain.2016.05.003. Sammendrag.
Christian Eckhoff og Siv Kvernmo: Musculoskeletal pain in Arctic indigenous and non-indigenous adolescents, prevalence and associations with psychosocial factors: a population-based study. BMC Public Health, 2014. Sammendrag