Annonse

Bakgrunn: Ukens fugl: Svarttrost

Svarttrosten er en fugl vi legger merke til først og fremst på grunn av den fine sangen.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Svarttrosthannen er, nettopp... svart, hunnen er brun. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.no)

Artikkelserie: Ukens fugl

Norge har et rikt fugleliv. Noen fugler bor her hele året, andre tilbringer varmere måneder her, mens andre igjen bare stikker innom mer sporadisk.

481 fuglearter er observert her i landet, men bare 253 har slått seg til med bolig og barn.

Vi har bedt Hans Petter Kristoffersen, fugleentusiast og fuglefotograf, om å gi oss en ukentlig dose fuglekunnskap.

Om våren har svarttrosten (Turdus merula) så smått begynt å synge og det er særlig i kveldinga vi kan høre den. Da sitter den ofte i toppen av et tre eller et annet høyt utsiktspunkt og sprer sine kraftige og melodiøse toner utover.

Navnet beskriver bare hannens utseende, men denne kjønnsdiskrimineringen er kjent fra mange arter; navnet har blitt satt ut fra fargene på hannfuglene, som oftest er de mest iøynefallende. Hunnen til svarttrosten er nemlig brun.

Svarttrosten liker seg på bakken, og vi skremmer den ofte opp når den sitter der inne i buskas og lignende. Da gir den fra seg en spesiell skvatrende varsellyd.

Mange svarttroster overvintrer hos oss, men de fleste trekker nedover i Europa om høsten. Og det er sannsynligvis disse overvintrende fuglene som begynner å synge først her hos oss, gjerne alt i mars måned.

Svarttrost (Turdus merula) sitter ofte i toppen av et tre eller et annet høyt utsiktspunkt og sprer sine kraftige og melodiøse toner utover. Bildet viser en hunn, hannen er svart. (Foto: Hans Petter Kristoffersen / Skog og landskap)

På grunn av den seine våren og kulda i år, er det fortsatt spedt med svarttrostsang her på Østlandet.

Det er seks trostearter som hekker i Norge, men de andre skal omtales seinere.

Trostefamilien inneholder cirka 180 arter, og alle våre troster tilhører slekten Turdus. Totalt i Turdus-slekten finnes det 67 arter og de andre som jeg presenterer her har det til felles at de heter noe med svart eller sot og alle er Turdus-troster.

  • Hør svarttrostens sang her
Powered by Labrador CMS