Stamceller kan reparere leddbrusk

Leddslitasje er smertefullt. Men leddbrusk har dårlig reparasjonsevne, og vi har ingen fullgod kur. Svaret kan ligge i stamceller.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

– Hofte- og kneslitasje er et stort problem for landets befolkning, spesielt blant eldre. Brusken, som fungerer som leddets støtdemper, forsvinner, og leddene gnisser smertefullt mot hverandre, sier assistentlege Martin Polacek ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.

I dag løses problemet med å sette inn protese.

– Men dette er ikke den beste løsningen på lang sikt, sier Polacek.

Han har tatt doktorgrad og forsket på brusk- og stamcellenes egenskaper til å danne nytt bruskvev.

Vil se på cellene i navlestrengsblod

– Problemet med brusk er at cellene slutter å dele seg når vi er utvokst. Jo eldre vi blir, jo eldre er også cellene. Da mister de gradvis funksjonen sin.

– Bruskceller har som hovedoppgave å vedlikeholde bruskvevet, men de danner ikke nytt vev av god kvalitet dersom det skjer en slitasje, forklarer Polacek.

Hans forskning viser at stamcellene fra beinmargen egner seg bedre til å danne nytt bruskvev enn bruskcellene.

– Stamcellene har bedre potensial, men det beste hadde vært å få bruke cellene man finner i navlestrengsblod etter fødsel. Ferske, nye celler derfra kan kanskje løse gåten. Man burde absolutt utforske mulighetene for å danne bruskvev av cellene derfra, sier Polacek.

Begrensninger

Helt siden 1950-årene har man utviklet teknikker for biologisk reparasjon av brusk.

– Man har hatt ganske gode resultater når det gjelder å ta ut bruskcellene fra kroppen, dyrke dem og etterpå plante dem tilbake. Cirka 80 prosent av pasientene blir bedre, men reparasjonsteknikkene har sine begrensninger.

Å dyrke bruskceller byr på spesielle utfordringer. Det er vanlig å dyrke celler i 21 prosent oksygen, som vanlig luft inneholder.

Men i kroppen lever bruskcellene i bare to til seks prosent oksygen, fordi de er i områder med færre blodårer og dermed mindre blodtilførsel. Dette kan være en av grunnene til at bruskceller dyrket i laboratoriet har lavere funksjonsevne.

Løsningen er å dyrke dem i kulturer med lavere innhold av oksygen. Dessuten kan cellene organiseres i klumper i tre dimensjoner isteden for å ligge flatt, slik som det er vanlig når celler dyrkes.

– Cellene vil da begynne å produsere vev, fastslår Martin Polacek.

Powered by Labrador CMS